Grænsehandel er spild af penge

Danskere har opbygget en myte om at der er penge at spare ved at køre til Tyskland og handle stort ind. I DR’s magasin Penge bliver myterne pillet fra hinanden. Det viser sig nemlig at hvis man indregner penge til benzin, færge, slitage og tidsforbrug, så er det en dårlig forretning at rejse langt for at handle.

Dumt, også i udkantsdanmark

Kun hvis man bor i udkantsområder som Sønderjylland, Lolland og Falster, er der ifølge DR en smule at spare. Men hvis man bor i disse områder og lægger alle sine indkøb i Tyskland, medvirker man til gengæld i høj grad til at ødelægge handelslivet i ens lokalområde. Det kan ganske enkelt ikke betale sig at drive forretninger i områder hvor folk hellere vil bedrive grænsehandel.

Når man sådan udpiner sit eget lokalmiljø, maler man sig op i en krog, man saver den gren over man selv sidder på. Lokalmiljøet mister arbejdspladser, hvilket betyder lavere indkomster. Uden arbejdspladser og lokalt handelsliv, gør man det uattraktivt at bo i de områder, hvilket ses ved at områderne stille og roligt affolkes og huspriserne falder.

Som følge af affolkning flyttes offentlige institutioner som skoler og hospitaler til områder med tættere befolkning, og det samme gør større arbejdspladser. Som flittig grænsehandler medvirker man derfor til en situation hvor man ender med at skulle bruge yderligere tid og penge på at transportere sig til skole og arbejde.

Så derfor: Hvis du vil have en sund økonomi, så støt lokalmiljøet og køb ind der hvor du bor. Lad pengene blive i det område hvor du selv lever, så kommer de lettere tilbage til dig igen. Det er bedst for byens, landets og ikke mindst din egen økonomi.