Forsikringsguide

Har du de rigtige forsikringer, eller kan du spare penge ved at lægge dem lidt om? Lær hvad en forsikring i virkeligheden er, og undgå de dyre faldgruber.

Alt for mange mennesker bruger alt for mange penge på dyre og overflødige forsikringer. Forsikringsbranchen tjener styrtende med penge på danskernes dårlige valg.

Forsikring er hasardspil

Lær dette helt grundlæggende princip: At købe en forsikring er omtrent det samme som at købe en tips- eller lotto-kupon. Hvis en bestemt begivenhed indtræffer, får du en sum penge, om det så handler om chancen for at et hjemmeholdet vinder, eller at dit hus brænder ned.

Prisen på en forsikring er, ligesom prisen på en tipskupon, beregnet ud fra at en vis procentdel skal gå til udbetaling af præmier, og resten går til virksomheden selv.

Når man forstår dette, forstår man også at statistisk set kan det ikke betale sig at købe forsikringer.

Når der så alligevel er nogle forsikringer man bør købe, så skyldes det at man kan havne i nogle situationer hvor man står med en kæmpe regning, fx ens hus brænder ned eller man er skyld i en ulykke hvor man har pligt til at give erstatninger.

Hvilke forsikringer skal man have?

Almindeligvis bør man ikke købe andet end en ulykkesforsikring og en indboforsikring. Hvis man har ejerbolig, er man normalt forpligtet til at have den forsikret, og hvis man har bil, bør man have en bilforsikring. That’s it!

Man kan se disse ting som et lottospil med negativt fortegn, hvor man er tvunget til at være med. Hvis uheldet er ude, og man “vinder” pligten til at betale en million-erstatning, så kan det ødelægge ens liv hvis man ikke er forsikret. Her er nogle få hundrede kroner om året givet godt ud.

Hvilke forsikringer bør man holde sig fra?

Ja, det er så stort set resten. Da der er mange der køber overflødige forsikringer, vil jeg alligevel nævne nogle af de typiske faldgruber:

Tillægsforsikringer. Hvis du køber ny computer, fjernsyn, hvidevarer eller lignende, er det standard at sælgeren spørger om du vil have det forsikret. Vær meget kontant med at sige nej tak – de kan være meget pågående. Tillægsforsikringer er horribelt dyre, og fuldstændig overflødige. Man er fint dækket af en indboforsikring og de almindelige forbrugerrettigheder.

Afbestillingsforsikring på rejser. Det er surt hvis du har bestilt en rejse og så bliver forhindret i at komme afsted, men lær at leve med risikoen og spar så de penge. Hvis du skulle være uheldig, får du jo ikke pludselig en ekstra regning, du går bare glip af en ferie. Oftest er en afbestillingsforsikring overflødig, og så er det bare en ekstra ferieudgift som du ikke får noget ud af.

Standardargumentet for den slag forsikringer er at det er jo rart hvis uheldet nu skulle være ude. Det er selvfølgelig rigtigt, men det er også det forsikringsselskaberne tjener penge på. Faktum er at uheldet sjældent er ude. Bid i det sure æble når du er nødt til det. På langt sigt bliver du rigere på den måde.

En tommelfingerregel er at du ikke skal købe forsikringer hvis du (1) ikke er afhængig af eller tvunget til at erstatte produktet; fx behøver du ikke købe en ny flyrejse hvis du afbestiller, eller (2) hvis du kan købe et nyt produkt uden at komme i økonomiske problemer; hvis dit digitalkamera går i stykker, så køber du bare et nyt som sikkert er både billigere og bedre.

Find de billigste forsikringer

forsikringsguiden.dk kan man få hjælp til at finde den billigste forsikring. Det er selvfølgelig meget individuelt hvor meget man kan spare, men det er absolut værd at undersøge.

Der er mange der tror de får rabat hvis de samler deres forsikringer i samme selskab, men i virkeligheden viser det sig ofte at man er tvunget til at købe en enkelt dyr eller unødvendig forsikring for at få rabatten. Undersøg derfor om det ikke kan betale sig at sprede sig over flere selskaber.