Drop ulykkesforsikringen

I det nyeste nummer af TÆNK er der en artikel om ulykkesforsikringer. Artiklen stiller spørgsmål til fornuften i at omkring 80 % af voksne danskere har en ulykkesforsikring.

En ulykkesforsikring fungerer som en lottokupon: Hvis du pludseligt kommer til skade, vinder du en sum penge, alt efter hvor meget du er kommet til skade.

Naturligvis tager forsikringsselskaberne sig betalt for at løbe risikoen. For hver 100 kr. kunderne betaler i forsikring, tager selskabet ca. 25 kr. til sig selv, mens resten skal dække udgifterne.

Langt de fleste mennesker taber altså penge på deres forsikringer, men ganske få vinder, og i snit taber man 25 % af det man betaler.

Hvorfor forsikre sig?

Man skal generelt kun forsikre sig mod situationer man ikke ville kunne overskue hvis uheldet var ude. Hvis man fx skulle være så uheldig at huset brændte – det sker en gang imellem – er man ruineret hvis man ikke har en indboforsikring. Her er pengene givet godt ud.

Hvis man har hårdt fysisk arbejde, kører motorcykel, dyrker fysisk krævende sport i fritiden og lever et generelt risikofyldt liv, og samtidig har en stram økonomi, er en ulykkesforsikring måske en god ide.

Hvis man imidlertid har stillesiddende arbejde, rolige fritidsinteresser og råd til at spare op, så man kan klare uforudsete udgifter, så kan det formodentlig bedre betale sig at lægge pengene til siden i stedet for at betale til en ulykkesforsikring.

Alle kan selvfølgelig komme ud for ulykker, men overvej hvad det ville betyde for dig økonomisk. Er du fx rigeligt dækket i din pensionsordning? En forsikring giver dig ikke førligheden igen; den giver dig bare en portion penge. Hvis du ikke har direkte brug for pengene, er der ingen grund til forsikring.

14 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Ganske enig. Har samme holdning… men svært at overtale kæresten til det er en god ide 🙂 Sådan er kønnene forskellige

 2. Der var en lignende udsendelse i viden om for nogen år siden som handlede om statistik og også forsikring, hvor denne statistik analytiker havde lidt samme holdning og vinkel på tingene med at det generelt set ikke kan betale sig rent statistik. Men det giver jo selvfølgelig en tryghed med sådan en forsikring.

  Han rådede dog folk til istedet for at bruge pengene på den slags forsikringer osv, at selv spare dem op på en konto istedet 😉

 3. Du har lige sparet mig for en masse penge, tak 🙂

 4. Det er jo helt rigtigt skrevet – men på den anden side, så giver den forsikring også en tryghed som er meget rar at have. Specielt vil jeg sig at for sådan en som mig, der måske ikke er verdens bedste til at spare op der er en ulykkesforsikring nu meget god at have 🙂

  Men udemærket med et spark til lige at overveje det en ekstra gang!

 5. Jeg kan heller ikke helt finde ud af om det er en god idé eller ej…

  Men fint blog indlæg det har sat nogle tanker igang om den ulykkesforskring

 6. Er helt sikkert langt hen ad vejen med på opsparingsholdet. For ja i mange tilfælde er det jo en form for omvendt lotto.

 7. Spørgsmålet er bare om det er særlig let at få sparet op til de store ting, som forsikringerne typisk dækker.

 8. Det er afgjort en meget god pointe at man typisk kun skal forsikre sig mod de store ulykker og lignende hvor man ikke ville kunne klare sig selv bagefter. Man kan absolut let overforsikre sig idag, hvor der er et super stort udbud af alle mulige ekstra tilvalg, som rejseforsikringer, tophjælp, børnedækninger og meget andet godt som de gerne vil have solgt. Noget af det gør fin gavn, men man bør være selektiv så ikke hele ens budget ryger til forsikringer. :o)

 9. Endelig er der nogle, som stiller spørgsmål ved denne forsikringsform.
  Jeg har altid sagt, at de færreste har noget ud af den. Og som en god forsikrings assurandør sagde til mig for flere år siden, så overforsikre 9 ud af 10 kunder sig. De har med andre ord en masse ubrugelige forsinkringer, som mere er skabt for at øge forsikringsselskabernes indtjening, end for at sikre deres kunder!

  • Lærke on 13. juli 2011 at 04:36
  • Svar

  Hvis uheldet virkelig er ude og man ender med at miste sin førlighed, er man jo stadig berettiget til personlig/praktisk/økonomisk hjælp fra ens kommune.
  Brug hellere energien på at få meldt børnene ind i sygesikring Danmark! Det glemte mine forældre!

 10. @ Lærke: Husk at Sygesikring Danmark også er en privat virksomhed, som skal tjene penge. I snit betaler man altså mere end man får ud af det, men for nogen kan det selvfølgelig godt betale sig. Under alle omstændigheder er det en slags gambling.

  • Anders on 4. november 2011 at 00:04
  • Svar

  Det er en interessant tanke.. Og ingen tvivl om at der er mange penge at spare… Meeeen man bør bestemt nøje overveje konsekvensen af at droppe sin ulykkesforsikring! Det er helt korrekt at man får hjælp fra det offentlige, men det er jo ikke nogen hemmelighed at de langt fra dækker alt og står man i en situation hvor man pludselig bliver invalid så kan det være rigtig rart, at have et forsikringsselvskab i ryggen.
  Som der nævnes kan man jo lægge pengene til side i stedet for.. jo jo, men det tager jo mange mange år at få sparet de beløb op som forsikringsselvskabet giver dig hvis du kommer til skade!

  At droppe sin ulykkesforsikring hvis man har et “stillesiddende arbejde, rolige fritidsinteresser” – Det svarer jo til at sige at man ikke skal forsikre sin bil hvis man bare kører ordentligt…
  Alle forsikringer er jo lotteri, og de er direkte spild af penge…. Men sålænge man spilder sine penge, så betyder det samtidig at der ingen skader/ulykker er sket.

  At forsikringsselvskaberne tager 25%.. Det beløb er dog meget forskelligt fra selvskab til selvskab.. Men jeg kan ikke se problemet, alle virksomheder skal tjene penge, når du køber en liter mælk i supermarkedet så går der også en del af prisen til selvskabet til dækning af deres udgifter og til deres indtjening… 🙂

 11. Tak for tippet Ruben! Jeg har lige afmeldt min ulykkesforsikring, da jeg alligevel sidder foran computeren hele dagen. Lægger det beløb til siden som jeg sparer og sætter det på en højrentekonto. Så er der gratis ferie en gang hvert andet år 🙂

 12. En forsikring håber man aldrig kommer i brug, men den er rar at have. Jeg forstår fint tanken om at man da ikke har behov for en ulykkesforsikring, såfremt man sidder foran computeren hele dagen på jobbet. Mange er dækket af en forsikring der dækker i arbejdstiden, men hvad når du går rundt i haven der hjemme og klipper hæk etc., så er forsikringen rar at have hvis uheldet skulle være ude.

  Jeg holder fast på den, synes ikke at have råd til andet…

Skriv et svar

Your email address will not be published.