Meld dig ud af folkekirken og spar penge

Det kan godt være at din konfirmationsfest var indbringende rent gavemæssigt, men medlemskabet af folkekirken er dyrt. En gennemsnitsdansker betaler over 100.000 kr. i kirkeskat i løbet af sit liv.

Hvis du er døbt, er du automatisk medlem af folkekirken, og det bliver du ved med indtil du melder dig ud. Så længe du er medlem af folkekirken, trækker Skat automatisk 0,5-1,5 % fra din løn, afhængigt af hvilken kommune du bor i. Den gennemsnitlige kirkeskat er på 0,7 %. På din skatteopgørelse kan du se hvad du selv betaler. På ingenkirkeskat.dk kan du beregne hvor meget du kan spare ved udmeldelse.

Hvordan melder man sig ud?

For at melde sig ud skal du sende et brev til sognepræsten i det sogn hvor du bor eller møde personligt op. Du skal bede om at blive meldt ud, og du skal vedlægge din fødsels- og dåbsattest eller oplysning om hvor og hvornår du er født og døbt. Du kan finde dit sogn på sogn.dk. Udmeldelsen bliver automatisk meldt til cpr-registeret, og fra den dag betaler du ikke længere kirkeskat.

Hvad skal man overveje?

Der kan være forskellige grunde til at man ønsker at være medlem af en kirke, men du kan fx overveje om dine penge gør mere gavn et andet sted. Gaver til velgørende institutioner er fx fradragsberettigede, så du kan støtte en sag du måske brænder mere for, med samme beløb som du betaler i kirkeskat, og oven i købet opnå en skattefordel.

Folkekirken får, ud over kirkeskatten, ca. 800 millioner kr. fra staten årligt, så selvom du melder dig ud, betaler du stadig ca. et par hundrede kroner om året.

Som udmeldt har du stadig lov til at deltage i gudstjenester osv., og du har også ret til at blive gift hvis bare din partner er medlem.