Et erhvervslån er en låneform, som virksomheder kan optage. Det kaldes også et virksomhedslån.
Der kan være flere grunde til, hvorfor en virksomhed har brug for et erhvervslån. Det kan være, der skal investeres i nye computere, maskiner eller udstyr. Måske skal der udvikles nye produkter eller måske endda skiftes lokaler.
Uanset formål, er erhvervslån en mulighed for økonomisk hjælp, som kan øge driften, udvide ens forretning eller på anden vis påvirke ens virksomhed positivt. Lad os sammen blive klogere på erhvervslån.
Hvordan ansøger man om et erhvervslån?
Hvordan du ansøger kommer først og fremmest an på, hvem du vil åbne et erhvervslån hos. Er det hos en traditionel bank følger du processen angivet på deres hjemmeside. Den involverer typisk en række trin og dokumentationer.
Der findes også mange online låneudbydere. Deres krav er ofte mindre og låneprocessen er kortere.
Før du overhovedet begynder at ansøge om at låne penge, skal du have styr på din virksomheds økonomi. Hvor mange penge skal du bruge og hvor lang skal hele lånets løbetid være?
Hvorfor ansøge om et erhvervslån online?
Der kan være mange fordele for danske virksomheder ved at ansøge om et erhvervslån online. Ofte er ansøgningsprocessen kortere og udbetalingen hurtigere. Er det akut, kan du hurtigere få dine penge. Det gør det attraktivt at ansøge online.
Desuden kræves også ofte langt mindre dokumentation, hvilket kan gøre det nemt at ansøge hvor som helst og bare fra mobilen.
En af grundende til, at man online kan godkendes hurtigere er også, at de lån er dyrere. Du stiller ikke sikkerhed på samme vis, som du gør hos traditionelle banker. Sikkerheden står derfor i steder i højre renter, gebyrer eller ekstra omkostninger. Så læs det med småt før du godkender.
Hvad er renten på et erhvervslån?
Det kan man desværre ikke give et definitivt svar på. Det svinger fra låneudbyder til låneudbyder.
Renten påvirkes i øvrigt ikke kun af udbyderen, men også af lånetypen. Summen, løbetiden og antallet af afbetalinger kan have stor betydning for din rente.
Har du særlige krav til renterne på dit erhvervslån – f.eks. at du kun vil have et fastforrentet erhvervslån – så sørg for at holde øje med det, inden du låner. Find mere infomation på erhvervslån.org.
Tjekliste til når du overvejer at optage et erhvervslån
Går du med tanker om at ansøge om et erhvervslån direkte til din virksomhed, kan du med fordel benytte følgende tjekliste.
Vælg det bedste lånetilbud
Ja, det giver jo sig selv. Men så alligevel ikke! Overraskende mange vælger det første og bedste lånetilbud. De bliver utålmodige og går mest op i, at det går hurtigt og at pengene står på kontoen nu.
Der kan være rigtig mange penge at spare ved at finde det rigtige lånetilbud. Brug sammenligningssider eller en erhvervslån beregner på nettet til at starte med, og indhent derefter tilbud og sammenlign dem. Du kan forsøge dig med at være fræk og spille dem ud mellem hinanden. Det er dog ikke altid sikkert, du får noget ud af det – særligt ikke med onlinelån.
Erhvervslån uden sikkerhed
Der findes en række låneudbydere, der tilbyder erhvervslån uden sikkerhed. Deres sikkerhed ligger i stedet i højere renter og potentielt også gebyrer som lånets oprettelsesgebyrer. Renterne er på samme måde typisk højere og løbetiden kortere.
Hvor lang tid tager det at ansøge?
Ligesom med mange omstændigheder ved lånet, varierer det meget, hvor lang tid det tager at ansøge.
Bankerne har typisk den længste ansøgningsprocess. Det skyldes, at det tit skal være en virkelig person, der vurderer og godkender virksomhedens økonomiske situation og lånebehov. Ved online lån er det typisk en automatiseret process, som kan gøres med det samme og døgnet rundt.
Svaret på, hvor længe det tager, svinger derfor mellem et par minutter til flere dage.
Er din virksomhed kreditværdig?
En kredit er også en form for erhvervslån, som rigtig mange både små og mellemstore virksomheder benytter sig af. De fleste banker vil gerne tilbyde kreditter til deres erhvervskunde. Om netop din virksomhed er kreditværdig skal du tale med din bank om.
Viser det sig, at I ikke er, kan du overveje at forhøre dig hos andre banker eller måske online. Kreditter er nemlig en god, fleksibel løsning i mange tilfælde.
Erhvervslån renter
Renter på erhvervslån fungerer som på alle andre lån. Hold øje med termer som forrentet erhvervslån, den nominelle rente eller den effektive rente.
Hvis du ikke er tilfreds med de renter, et pågældende lån tilbyder, kan du søge videre hos andre udbydere og se, om du kan få rente billigere der.
Uanset lånetype, bør du altid være 100 % indforstået med, hvilke vilkår der er på det pågældende lån. Er du i tvivl om rentetermer eller lignende, bør du kontakte låneudbyderen eller ty til internettet for hjælp.
Lånetid på erhvervslån
Lånetid, eller løbetid, på erhvervslån fås i mange versioner. for at finde den, der passer dig bedst, bør du have gjort dig klar hvor meget du kan betale af pr. måned. Husk at inkluder renter og eventuelle gebyrer i det regnestykke.
Det kan være en fordel at vælge en så kort løbetid, som muligt. Sådan kommer du nemlig hurtigst ud af lånet igen og kan måske endda få en lavere rente. Modsat betyder det, at du kan risikere at sidde med en høj, fast månedlig udgift.
Hvornår får du dit erhvervslån udbetalt?
Ligesom med ansøgningsprocessen, er der stor forskel på, hvornår du får dit lån udbetalt.
Nogle udbetaler nærmest så snart, du er godkendt. Andre skal bruge et par hverdage.
Er du besluttet på at låne via en traditionel bank, kan du med fordel kontakte de forskellige banker for at se, hvem der udbetaler hurtigst. Det er en vigtig faktor, hvis tid er essentielt.
Hvor stort et erhvervslån kan jeg ansøge om?
Tjek med den låneudbyder, du gerne vil have. Et typisk erhvervslån kan nemlig spænde fra et par tusinde kroner til millioner. Lån aldrig mere end du har brug for, og aldrig mere end du er sikker på, at du kan betale tilbage.
Er summen for lav, kan du blive fristet til at låne flere steder. Det kan dog i de fleste tilfælde ikke betale sig, da du jo så også skal betale renter og gebyrer flere steder. Summen af dem kan hurtigt løbe op.
Oftest stillede spørgsmål
Herunder kan du læse ofte stillede spørgsmål om erhvervslån.
Hvilken type erhvervslån skal jeg optage?
Du skal optage den type, der passer til dit behov. Det skal opfylde dit krav om for udbetalingstid, lånesum, rentetyper, månedlige afdrag m.m.
Hvad koster et erhvervslån?
Den samlede pris på et erhvervslån inkluderer oprettelsesgebyrer, renter, indbetalingsgebyrer, faktureringsgebyrer m.m.
Erhvervslån med fast eller variabel rente?
Dit lån – din rente. Der er mange muligheder, og det rette erhvervslån for dig passer til, hvad du har råd til at betale tilbage hver måned og samlet. Kontakt din låneudbyder, hvis du er i tvivl.