Der er ingen skam i at låne penge. Hvad enten man er inde i en periode med lavvande, eller mangler penge til en god, langsigtet investering der ikke kan vente. Hvis man imidlertid bare låner penge for at kunne forbruge mere end hvad ens løn tillader, så bør man i stedet gøre noget for at få styr på privatøkonomien og omlægge sine forbrugsvaner.
Det skal du vide: ÅOP
Det helt afgørende når man låner penge, er lånets ÅOP, som står for “Årlige Omkostninger i Procent”. Det er lovpligtigt at lånudbyderen oplyser lånets ÅOP. Ved at kigge på ÅOP på to forskellige lån, kan man direkte sammenligne hvilket lån der er billigst.
Det er ikke ualmindeligt at støde på udtryk som “Rentefri kredit” eller “Lån til almindelig bankrente”. Det skal man ikke lade sig snyde af. Ofte bliver der nemlig gebyrer på lånet i stedet for renter, og omkostningerne bliver i sidste ende højere end det der reklameres med.
Sådanne faldgruber undgår man ved at kigge efter lånets ÅOP. Her er alle omkostninger iberegnet – renter, gebyrer, skat osv. Som forbruger kan du jo i princippet være ligeglad med om de penge du betaler, er det ene eller det andet.
Så konklusionen er at man skal kigge efter ÅOP, når man skal låne penge. Lær mere om ÅOP her.
Tips og tricks
- Jo flere penge du vil låne, des lavere er ÅOP normalt.
- Du kan sammenligne priser på lån på Mybanker.
- Hvis du vil låne mindre beløb så bed din bank om en kassekredit. Det er ofte billigere.
- Hold dig langt væk fra mikrolån, som ofte tilbydes via sms-tjenester. Her ligger ÅOP som regel mellem 1.000-1.000.000 % (jep, én million procent!).