Tag en uddannelse og tjen millioner

Hvor mange penge tjener man gennem et helt liv?

Arbejderbevægelsens erhvervsråd har netop offentliggjort en rapport over hvor mange penge danskere tjener igennem livet. Konklusionen er entydig: Tag en uddannelse hvis du vil være rig.

Rapporten (se de sidste to sider) viser at dem der tjener mest, er økonomer og læger, og dem der tjener mindst gennem livet, er ufaglærte, SOSU-assistenter og tandklinikassistenter. Faktisk tjener læger og økonomer i snit mere end det dobbelte af en ufaglært.

Der er er også stor forskel på uddannelserne, også selvom de er lige krævende at gennemføre. Fx tjener en elektriker en million mere end en murer eller tømrer,  og en naturvidenskabelig kandidat fra universitetet (fx biolog, fysiker eller matematiker) tjener 2 millioner mere end en humanistisk kandidat (dansk, engelsk, historie osv.). Vælger man at blive lærer i gymnasiet frem for i folkeskolen, er der også et par millioner at hente.

Der kan således være god grund til at tænke sig godt om når man vælger uddannelse. Ofte står man og vakler mellem et par forskellige uddannelsesønsker, og det kan være tilfældigheder der afgør valget. Men valget kan hurtigt betyde et par millioner til eller fra på langt sigt.

6 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Selvom uddannelse efter min mening ikke skal handle om, hvor man scorer kassen, så er det alligevel interessant at to sammenlignelige uddannelser som murer og elektriker har så forskellig livsløn.

 2. Ja, dette skal naturligvis ikke bruges som en nøgle til hvilken uddannelse man skal vælge. Men måske til det sidste skub i den ene eller anden retning. Og så er det især for at understrege at det under alle omstændigheder er en god ide at tage en uddannelse.

  Undtagelsen er fx SOSU-assistent som tjener mindre end ufaglærte. Jeg forestiller mig at ting som sygefravær og tidlig pension er medregnet. Og det er et opslidende job at være SOSU-assistent.

  • Jacob on 21. marts 2009 at 22:00
  • Svar

  Den undersøgelse giver da en lidt forkert billede af virkligheden.. for det da almimdelig kendt at mure og tømrer altid har tjent 10-20 og endda 30 kr mere i timen end en elektrikker…!

  en malers timeløn er noget lavere end murens, som i følge undersøgelsen er ens.

  og en almindelig folkeskole lære (3,5år), har jo en helt anden uddannelse end en gymnasielære (5år)…!!!!

  noget helt andet er om der er medregnet, at fx håndværkere får løn fra første arbejdsdag, hvor i mod en læge, skal leve af SU i mindst 8 år.

  Bare lidt tanker der dukkede på…

 3. Hej Jacob. Alle de ting er indregnet i undersøgelsen. Det er ikke et spørgsmål om timeløn, men om hvor meget man tjener i løbet af sit liv baseret på hvilken uddannelse man har.

  Det er muligt at murere har højere timeløn end elektrikere, men måske er de oftere arbejdsløse, sygemeldte, eller går tidligere på pension. Man kan forestille sig at det slider mere at være murer end elektriker.

  SU’en er også medregnet. En universitetsuddannet har højere timeløn end en håndværker, men det modsvares til dels af mange år på SU.

  En ting der ikke er regnet med, er formodentlig hvor mange sorte penge man tjener. Her har håndværkere nok nogle andre muligheder end gymnasielærere.

 4. Er det muligt at fremskaffe artiklen igen? (linket er dødt).

  Omvendt kan man stille spørgsmålstegn ved, om variabler som arbejdsglæde og interesser ikke er værd at overveje i forbindelse med studievalg.

  / Coby – der pludselig blev endnu gladere stud.merc 😉

 5. Jo, linket er opdateret. Tak for advarslen.

  Og ja, man skal naturligvis vælge en uddannelse inden for noget man er god til og som formodentlig kan interessere en i mange år.

  Efter min mening bliver der dog lagt for meget vægt på at ‘man skal vælge uddannelse med hjertet’. Når det er det eneste råd man får, kan man sagtens stå og vakle mellem et par uddannelser uden at vide at det kan betyde millioner om man vælger den ene eller anden. Jo flere informationer man har når man træffer sit valg, des bedre.

  Som færdiguddannet vil jeg sige, at jeg sandsynligvis ikke havde været mindre lykkelig hvis jeg i stedet havde valgt en anden interessant uddannelse som i sidste ende gav en lidt højere livsindkomst.

Skriv et svar

Your email address will not be published.