Tag en uddannelse og tjen millioner

Hvor mange penge tjener man gennem et helt liv?

Arbejderbevægelsens erhvervsråd har netop offentliggjort en rapport over hvor mange penge danskere tjener igennem livet. Konklusionen er entydig: Tag en uddannelse hvis du vil være rig.

Rapporten (se de sidste to sider) viser at dem der tjener mest, er økonomer og læger, og dem der tjener mindst gennem livet, er ufaglærte, SOSU-assistenter og tandklinikassistenter. Faktisk tjener læger og økonomer i snit mere end det dobbelte af en ufaglært.

Der er er også stor forskel på uddannelserne, også selvom de er lige krævende at gennemføre. Fx tjener en elektriker en million mere end en murer eller tømrer,  og en naturvidenskabelig kandidat fra universitetet (fx biolog, fysiker eller matematiker) tjener 2 millioner mere end en humanistisk kandidat (dansk, engelsk, historie osv.). Vælger man at blive lærer i gymnasiet frem for i folkeskolen, er der også et par millioner at hente.

Der kan således være god grund til at tænke sig godt om når man vælger uddannelse. Ofte står man og vakler mellem et par forskellige uddannelsesønsker, og det kan være tilfældigheder der afgør valget. Men valget kan hurtigt betyde et par millioner til eller fra på langt sigt.