Som studerende er det ofte rimelig småt med penge. Der skal spares, hvor der spares kan, og man bruger helst ikke mere end allerhøjst nødvendigt på kedelige udgifter som rugbrød og toiletpapir. Derfor er rabatter og udsalg også noget af det bedste, man som studerende kan falde over, og lige om lidt er Black Friday over os. Men kan man egentlig spare noget på denne højhellige, amerikanske shoppingdag? Det kigger vi nærmere på lige her.
Butikkerne får os til at lave impulskøb
Black Friday er først og fremmest en amerikansk tradition, men de seneste år har den også fået tag i mange andre nationer – herunder Danmark. Således er stort set alle – både onlinebutikker og fysiske butikker – i dag en del af Black Friday-ræset, og de har alle sammen ét fælles mål: at få vores penge. Lige så vel som vi som forbrugere kæmper om de gode tilbud, kæmper butikkerne om de gode kunder – og det er dem, der har den store pengepung med og får julelys i øjnene, så snart de ser et tilbudsskilt. Derfor er eksempelvis studerende også tit nemme ofre. Mange af de ting, der bliver sat ekstremt meget ned i forbindelse med Black Friday, har man som studerende ganske enkelt ikke råd til, før det kommer på tilbud. Derfor er en dag som denne store tilbudsdag en mulighed for at få fingrene i nogle af de sager, man går og drømmer om til en pris, der er til at forstå.
Det er imidlertid ikke helt ufarligt at gå ud at shoppe på Black Friday, for man bliver hurtigt narret til at købe både det ene og det andet, som man i virkeligheden slet ikke har brug for. Det skyldes netop, at butikkerne kæmper om vores gunst, og derfor bruger alverdens psykologiske tricks for at få os til at bruge penge. Ifølge en artikel på Business.dk ”forfører” butikkerne os til at bruge penge ved for eksempel at bombardere os med skilte med procentvise besparelser. Et skilt med teksten ”SPAR 50%” er ikke til at tage fejl af, og som studerende er det guf for øjnene. Derfor ender man også ofte med impulsivt at købe ting, man i bund og grund sagtens kunne undvære, fordi man simpelthen bliver lokket af det klare budskab og priser, der lige pludselig er studievenlige.
Betyder det at man bør undgå Black Friday?
Svaret er nej. Bare fordi butikkerne gør deres ypperste for at lokke os til at købe både det ene og det andet, betyder det ikke, at man helt bør boykotte Black Friday. Man kan nemlig ikke komme udenom, at man på denne dag kan finde nogle virkelig solide tilbud, og er man studerende og mangler en ny smartphone eller computer, kan det altså godt betale sig at handle på netop denne dag i november. Det gælder blot om at forsøge at gennemskue de forskellige butikker og deres lokkemetoder. Således skal du for eksempel ikke lade dig forblinde af, at butikkerne reklamerer med tekster som ”køtilbud”, ”ekstreme besparelser” eller ”skynd dig – begrænset parti”.
Du skal derimod overveje, hvad det helt præcist er, du mangler, og så på forhånd sætte dig ind i, hvor du kan få det bedste produkt til den bedste pris. De tilbud, der objektivt set er de bedste, er nemlig ikke nødvendigvis det, der giver mening for dig. Ved du for eksempel, at du vil have en ny telefon fra et bestemt mærke, nytter det ikke noget, at der er ”ekstreme besparelser” på en telefon fra et andet mærke, og du skal derfor være meget skarp på, hvad det egentlig er, du gerne vil have. Er du det, og sætter du dig ind i tilbuddene på forhånd, så du ved, hvad du skal gå efter, kan du sagtens spare penge på Black Friday-tilbud og dermed handle uden at sprænge studiebudgettet.
Gode råd til Black Friday
Nu har vi altså slået fast, at man sagtens kan finde gode tilbud til Black Friday, men at man bør være påpasselig, så man ikke ender med at komme hjem med en masse impulskøb, som bestemt ikke passer til livet på SU. Vil du være sikker på, at du får mest muligt ud af Black Friday, får du her nogle råd til, hvordan du skal bære dig ad.
For det første kan det være en virkelig god idé at sætte et budget for dig selv. På den måde er der mindre risiko for, at du kommer til at købe en masse unødvendige ting. Desuden bør du – som vi også var inde på før – undersøge tilbuddene på forhånd og gå efter specifikke ting, for så ved du jo godt, hvor meget du egentlig skal bruge. Vil du have plads i budgettet til lidt andre småkøb, som måske ikke er med i tilbudsaviserne, skal du naturligvis have lidt ekstra råderum, men uanset hvad er det virkelig smart at fastlægge et budget for shoppingseancen – og så faktisk holde dig til det.
Derudover kan det være smart at melde sig ind i forskellige kundeklubber på forhånd. Er man medlem af et loyalitetsprogram eller en kundeklub, får man typisk nys om de gode tilbud lidt før alle andre, og nogle gange får man tilmed særlige tilbud eller forkøbsret. Er der nogle butikker, du er specielt begejstrede for, kan det derfor godt betale sig at melde sig ind i deres klubber, så du kan spare endnu flere penge til Black Friday.
Sidst, men bestemt ikke mindst, skal du sørge for at researche på forhånd. Undersøg, om de ”køtilbud” de forskellige butikker reklamerer med, i virkeligheden er gode tilbud, eller om du kan finde et tilsvarende produkt til den samme pris andre dage. Derudover er det værd at huske på, at de tilbud, butikkerne reklamerer mest med, ikke nødvendigvis er de bedste tilbud for dig, så sørg for at kigge tilbudsaviserne grundigt igennem. Vil du være sikker på at gøre gode køb på denne dag i november, kan du desuden besøge Forbrugsguiden.dk, hvor du kan læse alt om Black Friday, og om hvordan du bedst muligt navigerer i junglen af tilsyneladende gode tilbud.