Prissammenligninger: Fusk eller forbrugeroplysning?

Avisen.dk har lavet en, synes de selv, afslørende artikel om såkaldt markedsføringsfusk med a-kasser.

Problemet er ifølge Avisen at mange tjenester der laver prissammenligninger af a-kasser, i virkeligheden er skjult reklame. Siderne bag tjener nemlig penge på at henvise nye kunder til mange af a-kasserne. En jurist i Forbrugerrådet mener også at der er tale om vildledende markedsføring.

Spørgsmålet er om en prissammenligning kan være objektiv selvom folkene bag tjener penge på at linke til a-kasserne. Naturligvis kan den det, mener jeg.

Det vigtigste må være at siderne giver korrekte oplysninger og leverer en brugbar service til forbrugerne. At blive mopset over at siderne tjener penge på deres arbejde, er efter min mening ren jantelov.

Konsekvensen er at alle der reklamerer for a-kasser nu har fået forbud mod at sammenligne priser. Det har i mild grad også ramt 10000kr.dk, fordi jeg har en artikel om at finde den billigste a-kasse. Før linkede jeg til mange a-kasser og oplyste priserne, men nu har a-kasserne bedt om at blive fjernet fra siden, og det ønske har jeg efterlevet.

Meget andet end a-kasser

Jeg mener denne sag er meget principiel. Nu er det lige a-kassesammenligninger Avisen er faldet over, men der er mange andre prissammenligningstjenester der fungerer på samme måde. Flypriser, telefonpriser, bogpriser og meget, meget mere bliver sammenlignet på nettet, alt sammen så forbrugeren kan finde den billigste pris, men samtidig tjener hjemmesiderne en smule hver gang der bliver solgt noget via links til de forskellige butikker.

Konsekvenser for forbrugerne

Det kan blive dyrt for forbrugerne, for hvis hjemmesiderne ikke må tjene penge på deres prissammenligningstjenester, har de intet incitament til at tilbyde tjenesterne, og resultatet er at forbrugerne ikke længere kan sammenligne priser på nettet.

På den måde bliver det vanskeligere at får et hurtigt overblik over priserne, og man ender med at handle dyrere end nødvendigt. Konkurrencen mellem onlinebutikkerne bliver mindre, og de kan tillade sig at sætte priserne op, fordi de ikke i samme grad skal sammenlignes med andre butikkerne.

Og hvem betaler prisen for denne opretholdelse af markedsføringsloven? Det gør forbrugerne, som loven egentlig skulle beskytte. Det er barokt.

Det er også tydeligt at de dyre a-kasser er meget interesserede i at forbyde prissammenligningerne, mens de billige a-kasser er tilbageholdende med at fordømme overtrædelserne.

Hvad mener du? Er prissammenligninger på nettet markedsføringsfusk eller forbrugeroplysning?

16 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Jeg ser ikke helt problemet i disse prissammenligningssider.

  Ja, bagmændende tjener noget, selvfølgelig, hvorfor skulle de ellers lægge tid og energi i at tilbyde en service?

  Så længe tallene ikke er manipuleret med så fx en A-kasse fremstår meget billigere end alle andre selvom de egentlig ikke er, så gør det jo ikke noget.

  Det er da fantastisk med prissammenligningssider som edbpriser og bogpriser.

 2. Som med så meget andet handler det om udførelsen. Sålænge sammenligningssiden fortæller, at den er kommerciel og tjener penge på at sende folk videre, så kan jeg ikke se hvordan de er et problem. Hvis oplysningerne er retvisende, og ingen annoncører favoriseres på grund af højere leadpriser, så fungerer konceptet jo glimrende.

  • Michael K on 25. juni 2010 at 07:53
  • Svar

  “Konsekvensen er at alle der reklamerer for a-kasser nu har fået forbud mod at sammenligne priser.”

  Er der blevet ændret i loven, eller hvor kommer forbuddet fra?

 3. Forbuddet kommer fra a-kasserne selv overfor de marketingbureauer de samarbejder med. Hjemmesideejere, som får deres reklamer fra marketingbureauerne, får så af marketingbureauerne at vide at a-kasserne ikke ønsker at optræde i prissammenligninger.

  Som hjemmesideejer kan man naturligvis stadig lave prissammenligninger – det er ikke ulovligt – men mulighederne for at tjene penge på det, bliver indskrænket, og så ryger motivationen for at lave dem. Det gør det vanskeligere for forbrugeren at finde den billigste pris og overskue markedet.

 4. …det skal tilføjes at a-kasserne der reklamerer i prissammenligningerne formodentlig ikke finder det problematisk i sig selv, men de trækker sig ud af samarbejdet nu for at undgå den negative presseomtale.

 5. Deres neutralitet er jo selvfølgelig væk når de får penge for at anbefale visse produkter. Sjovt nok er det også ofte de produkter med højest leadpris der bliver anbefalet mest.

 6. Når man laver en prissammenligning af f.eks. a-kasser, kunne man forestille sig, at nogen vælger helt at udelukke de a-kasser, der ikke har affiliate links. Egentlig en meget rationel beslutning fra webmasterens side, da han selvfølgelig gerne tjene penge uanset hvilken a-kasse forbrugeren vælger. Tilgengæld bliver det ikke nogen fair prissammenligning, da man udelukker de a-kasser, der ikke har råd til at betale affiliate kommissioner, hvilket jo er et stort problem.

 7. Et lille tip til Jer med prissammenligningssider:

  Hvis du støder på en forhandler der ikke har et affiliateprogram tilknyttet, så kan man tilmelde sig som affiliate hos enten Kelkoo eller Pricerunner og få en klikafregning ved at sende besøgende til deres forhandlere.

  En anden løsning:

  Denne side http://www.kørekortportalen.dk der sammenligner priser på kørekort, tjener højst sandsynligt ikke penge på at linke til kørelærene, men derimod via AdSense og bannerannoncer.

  • Jens on 24. september 2010 at 08:47
  • Svar

  Må man så heller ikke lave en webshop, der tjener penge? Hmm, jeg er meget uenig i deres betragtning. En side som http://mobilt-internet.dk laver prissammenligninger på mobilt internet sjovt nok.

  For mig som forbruger er det super dejligt med en oversigt. Om han så tjener penge, det er jeg ligeglad med. Han hjælper mig, og det bliver ikke dyrere for mig at købe igennem hans link.

 8. I praksis kan man ikke vide om noget som helst link på nettet er lavet med en økonomisk bagtanke, om det så er et direkte affiliate-link eller ej.

  Se nu fx Jens’ link til mobilt-internet.dk ovenfor. Man kan ikke vide om det er Jens’ egen side, eller om det mig der har skrevet det under dæknavn og får penge af bagmændene, om det er lavet for få siden til at ranke bedre i søgemaskinerne, eller om det slet og ret er et råd fra en forbruger til den næste.

  Min holdning er at der i ligger et økonomisk incitament bag hvert eneste link på nettet, direkte eller indirekte.

  Jeg kan ikke se at man kan lovgive sig ud af dette bortset fra at forbyde privatpersoner at linke. Så ville forbrugeren være sikker på at der en virksomhed med økonomisk interesse bag hvert eneste link, men det ville ikke være et fedt internet, og der ville gå kraftigt ud over forbrugeren.

  Man må lære at leve med usikkerheden og bruge sin egen dømmekraft i stedet for at stole på at staten ordner alt for en.

 9. Som udgangspunkt skaber det en smule problemer, da mange af disse guides bevist vælger ikke at have info om de andre fagforeninger på listen.

  Men lavede man nu en a-kasse guide, hvor alle fagforeninger var med på. Både dem som man tjente på og dem man ikke tjente på, så var der jo netop tale om en guide frem for en indtjeningsside som kan give et forkert billede.

  Jeg har selv en webhotel guide kørende hvor jeg har 14 webhotel udbydere, men jeg har ikke indtjeningsmulighed for dem alle. Det synes jeg giver et bedre billede af de muligheder der nu er, og dermed mener jeg også det giver en bedre guide.
  http://www.web-oplysningen.dk/

  Jeg linker dog ikke aktivt til dem, men overvejer kraftigt at gøre det.!

 10. Jeg ejer siden http://www.billig-akasse.dk og jeg forsøger at lave en god og nyttig sammenligning af a-kasser, men den kan aldrig blive helt gennemført for ikke alle a-kasser er tværfaglige og jeg kan jo ikke medtage ting i min test som ikke kan bruges af brugerne. jeg har valgt kun at medtage a-kasser som er tværfaglige og som alle kan melde sig ind i.
  jeg får ikke penge fra alle a-kasserne, men mener stadig ikke jeg lader mig påvirke. den a-kasse ligger nr. 1 er efter min mening den bedste… Og det er ikke den a-kasse jeg tjener bedst på…

 11. Man kan selvfølgelig se denne sag fra 2 sider, og jeg vil mene at det faktisk er en fordel med info sider, hvis man altså laver dem rigtig.

  Der er alt for mange bare med pris, men der er ikke nogen information på, og de er selvfølgelig ikke gode nok.

  Dog synes jeg at de større med god info på er gode 🙂

 12. Jimmy Sigenstrøm du burde da lige smide webhosting.dk på din side også, de har også et affiliate program.

  derudover kan jeg ikke se et problem i at folk tjener penge på deres sider ved at linke til f.eks. a-kasser… ellers skal vi jo til at betale for at få lov til at bruge websider og det ved vi jo alle hvor villige folk er til.

 13. @ Jes A. skal lige have kigget på dem, så de kan komme med.! Men at de har et affiliate program er nu ikke afgørende.! 🙂

  Men nej der er heller ikke et problem at man tjener penge på a-kasse sider eller lignende, men hvis man ikke vurdere på alle er det jo ikke en guide. Men blot en side med de a-kasser som har et affiliate program, dermed ryger guide princippet i hvert fald i mine øjne.

  Ta f. eks. akasseguiden.dk – det er jo ikke en guide, men en liste over de billigste a-kasser som har et affiliate program.

  Hvor i mod billige-fagforeninger.dk der er de ærlige og skriver billige a-kasser, og ikke guide.

  Eller akasseguide.dk der har de alle a-kasserne.

  Men selvfølgelig det er jo bare min mening om det.. 🙂

 14. Ikke alle har altid opdateret priserne, det er lidt af et problem.

Skriv et svar

Your email address will not be published.