Spilder du penge på alternativ behandling?

Hvis du bruger penge på alternativ behandling, så er der stor sandsynlighed for at du snyder dig selv. I en ny bog ‘Trick or Treatment‘ undersøger den populære amerikanske forfatter til flere videnskabelige bøger, Simon Singh, mange forskellige typer alternativ behandling, og i langt de fleste tilfælde viser det sig at behandlingen er spild af penge.

Det skal du holde dig fra:

Her er bare nogle af de populære typer alternativ behandling, som er fuldstændig virkningsløse: Akupunktur, detox (afgiftningskur), feng shui, homøopati, kiropraktik, tarmskylning, zoneterapi osv. Og dertil kommer et hav af mindre udbredte behandlingsformer.

Det virker:

Ikke alt er humbug. Nogle behandlingsformer kan i et vist omfang have en videnskabeligt dokumenterbar positiv effekt, dog ofte i begrænset omfang. Det gælder fx fiskeolie, meditation, osteopati, tai chi, yoga og forskellige former for urter, såsom havtorn og johannesurt. Men måske skal du alligevel beholde kreditkortet i lommen, for ofte er resultaterne meget begrænsede.

Placebo

Når nogle alligvel oplever en gavnlig effekt af virkningsløs alternativ behandling, så skyldes det placebo-effekten: Hvis du gerne vil tro på at noget virker, er det let at bilde sig ind at det virker. I mange tilfælde kan alene det at man får en positiv indstilling til sin situation, gøre situationen meget bedre.

Jeg kan godt anbefale bogen. Køb den hos SAXO for 189,95 kr. eller lån den på biblioteket. Jeg har læst flere bøger af Simon Singh, og han skriver godt og troværdigt.

12 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Er du seriøs? Han lyder da til at være helt væk ham der! Havde han levet for 100 år siden (eller hvornår det nu var), så havde han været en af dem der dømte Pytagoras til døden for at sige at jorden var rund.

  At han ikke lige mener, at han kan finde en eller anden forsker som han mener er troværdig nok til at komme med i hans “evaluering”, giver ham jo ikke ret.

  Havde han derimod skrevet en bog der hed “My Private Opinion on Alternative Treatment”, så kunne man måske tage ham seriøst.

 2. Mikael, tsk, tsk. Pythagoras levede for ca. 2500 år siden. Selvom han rigtig nok observerede at Jorden er rund, er hverken han eller andre blevet dømt til døden af den grund.

  KOPERNIKUS havde imidlertid en kontrovers med kirken fordi han observerede at Jorden ikke var verdens centrum. Det er måske det du blander ind i det.

  Uanset hvad, så er jeg temmelig sikker på at Simon Singh ville være på videnskabsmændenes side, hvis der havde været kontroverser. Han støtter videnskaben og bekæmper overtroen.

  Det til side.

  Bogen er baseret på research af videnskabelige undersøgelser af alternativ behandling. Der er ikke tale om hans personlige mening, hvorfor din foreslåede titel ville være misvisende.

  Det ville være overordentligt let at påvise effekten af alternativ behandling, hvis den altså havde nogen. At det endnu ikke er lykkedes for en lang række behandlingstyper, er et klart signal om at behandlingen er virkningsløs.

 3. Beklager. Som du sikkert kan se er historie ikke min stærke side og ja du har ret i at det var Kopernikus jeg fik blandet ind i det. 🙂

  Jeg forstår at han bygger sin bog på “videnskabelige undersøgelser” og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at det sikkert er nogle kloge folk der har udtalt sig.

  Men når det så er sagt, så kan vi (forhåbentlig) heller ikke blive uenige om at der sikkert kan findes andre undersøgelser der viser noget helt andet og at disse undersøgelser også er lavet af kloge mennesker.

  Som jeg ser det er det ikke meget anderledes end at vi den ene dag læser at det er farligt at drikke vin da “X” kan fremkalde kræft og at vi så to dage efter læser at det er sundt at drikke vin da “Y” modvirker kræft.

  Begge dele er sikkert (og jeg skriver “sikkert” fordi videnskaben tager jævntlig fejl) baseret på videnskabelige metoder og teorier og er hver for sig sikkert rigtige, men fordi forudsætninger, antagelse og holdninger (som også spiller ind) er forskellige så bliver slutresultatet det også.

  Det jeg prøver at sige er, at det sikkert er en fin bog, men at jeg ikke mener at den er mere værd end en bog der siger det modsatte.

  Det der er vigtigt er hvordan folk oplever den behandling de får. Så kan man kalde det “placebo” eller man kan kalde det “tankens kræft”, men i bund og grund mener jeg at den del er irrelevant så længe man får et godt/bedre resultat.

 4. Jeg deler bestemt ikke dit syn på videnskabens fejlbarlighed. Oftest handler det om at journalister ikke er særlig gode til at formidle resultaterne, og gør det mere sensationsagtigt end hvad der er forsvarligt.

  Det skal ikke skille os ad. Denne side handler om at spare penge, så mit råd må være at hvis du tror på “tankens kraft” så aktiver den dog selv, helt gratis. Det kræver ikke at man betaler en selvudnævnt terapeut 500 kr. for 20 minuttersbehandling hver anden uge.

  Om ikke andet så brug i det mindste en af de metoder hvor man også kan påvise en effekt, såsom massage, tai chi, yoga eller meditation. Det må alt andet lige være bedre. Meditation kan du fx også udføre selv helt gratis.

 5. Det skal heller ikke skille os ad. Jeg ved at det kan blive en lang nyttesløs diskussion som ikke vil give noget resultat da det bliver et spørgsmål om holdninger og tro. Lidt som at diskutere smag.

  Men da du jo rigtig nok giver råd om at spare penge, så må mit råd altså være at spare pengene på den bog. Så kan læseren jo selv vurderer hvad de føler og tror er rigtigt. 🙂

 6. Nu er mennesker trods alt – i hvert fald til dels – biologiske væsner, så man kan ikke bare føle og tro sig til sundhed.

  Jeg vil til enhver tid opfordre folk til at søge oplysning frem for at nøjes med føleri. Det er vejen til både økonomisk og personligt overskud.

  Bogen kan lånes gratis på biblioteket.

 7. Jeg mener heller ikke, at man kan sætte f.eks. zoneterapi i samme gruppe som f.eks. feng shui.

  Jeg fik en datter for et par måneder siden – og da hun havde problemer med maven, prøvede vi zoneterapi. Og det har hjulpet – og jeg tror altså ikke, at hun kender til placeboeffekt i den alder (du kan naturligvis hævde, at det gør vi).

  I øvrigt spurgte zoneterapeuten om vores datter havde været forkølet – hvilket vi ikke mente. 12 timer senere startede en voldsom forkølelse! Om zoneteraupten havde forudset den eller fremprovokeret den, er ikke til at sige – men noget er der sket.

  I øvrigt er det jo interessant at jordmødrene er begyndt at lære akupunktur, hvis det er svindel og humbug.

  Og mon ikke mange med dårlig ryg er uenige i, at kiropraktik ikke hjælper.

  Så med alt respekt for Simon Singh – så skal han jo sælge bøger. Og det gør man bedste ved at komme med nogle markante udmeldinger.

 8. 1. Forfatteren har ikke nogen økonomisk fordel af at bekræfte eller afvise den ene type behandling frem for den anden. Det er en gennemgang af videnskabelige undersøgelser der er lavet inden for området.

  2. Tillykke med din datter 🙂 Mange spædbørn har maveproblemer de første tre måneder, men de får det bedre; zoneterapi eller ej. Hvis der er noget vi mennesker er gode til, så er det at bilde os ind at der er en årsagssammenhæng når to ting indtræder samtidig.

  3. Ja, interessant med jordemødrene. Min kone fik akupunktur for at få bedre veer under hendes første fødsel. Det havde efter hendes eget udsagn ingen effekt overhovedet. I øvrigt er der mange læger der praktiserer akupunktur, så der kan man få det på sygesikringens regning.

  Generelt gælder det at man ofte får det bedre af at få lidt opmærksomhed, blive nusset om og snakke lidt med nogle fremmede. Det gælder uanset om man kalder det kiropraktik, zoneterapi, feng shui, eller hvad man vil.

  Så spar pengene. Lad være med at ærgre dig over det du allerede har brugt. Det er helt i orden at blive klogere.

 9. Ja, ja – det bliver vi vist ikke enige om. Så jeg vil ikke spilde tiden med at argumentere yderligere for mine påstande.

  Og jeg bliver ikke klogere af dit indlæg – det ændrer ikke ved min holdning til de anerkendte, alternative behandlinger. Men det er jo det gode her i Danmark – man kan mene hvad man vil.

  At vi så godt kan blive enige om, at feng shui ligger på linje med numerologi i virkningsgrad (dvs. lig nul), er en anden sag.

 10. Dem der dyrker feng shui vil nok ikke være enig med dig. De vil sikkert mene at der er mindst lige så meget belæg for deres overtro som der er for dem du kalder ‘anerkendte’ 😉

  Hvis det blot er et spørgsmål om at mene hvad man vil, vil jeg stadig pointere at min tilgang i det mindste er den der sparer dig for flest penge, som du så kan gå ud og bruge på noget sjovere.

  • Mette Thomsen on 21. december 2008 at 20:45
  • Svar

  På uni så vi engang nogle flyers i cafeen hvor man kunne gå på nettet og få lavet en gratis personlighedstest og da vi ikke havde andet for gik vi på nettet og lavede den. Ganske rigtig 2 dage senere havde vi svarene i vores indbakke. Svaret passede nogen lunde (men kunne egentlig passe på enhver) Tænkte ikke mere over det indtil en uge senere ringede de fra Scientology for at snakke om testen! Hun kunne se at jeg havde været ude for et trauma, hvilket jeg pænt fortalte damen, at jeg ikke vidste hvad hun talte om, selvom hun ihærdigt påstod og at jo jo, jeg havde været ude for et trauma (jeg sagde igen at jeg ikke mindes om noget trauma i mit liv) nå men jeg kunne finde mere ud af mit såkaldte “trauma” hvis jeg købte den her bog de havde som helt sikkert ville hjælpe mig, for kun 300 kr. Synes det er utroligt hvordan denne slags mennesker prøver at headhunte folk til at bruge deres penge.

 11. Det er måske rigtigt, at der ikke er en dokumenteret effekt af de forskellige alternative behandlinger. Men selvom det ikke er påvist, at man får det bedre af fx tarmskylning eller homøopati, så er det hørt flere gange, at personer er blevet betydelig sundere eller kommet af med en sygdom, som deres almindelige læge ikke har kunne behandle.
  Så placebo eller ej, så er de nok uenige i Simon Singhs bog.

Skriv et svar

Your email address will not be published.