Dette betyder de forskellige lånebegreber

Er du ny i låneverdenen og ønsker at optage et lån, eller er du blot forvirret over de mange forskellige begreber, som omhandler lån? Her vil 10 af de væsentligste lånebegreber blive forklaret, så du slipper for forvirringen, når du begår dig ud i verdenen omkring lån.

 

Rentes rente

Begrebet omhandler at forrente samme beholdning af penge flere gange, og bruges til at finde ud af hvor mange penge der i fremtiden vil stå på en konto. Det betyder at en kapital for renten flere gange til en konstant rentefod. Altså, når en rente første gang bliver tilskrevet det oprindelige beløb, så stiger beløbet. Anden gang renten beregnes er beløbet atter større.

 

Friværdi

Begrebet friværdi er den del af ens nuværende boligværdi, som ikke længere er gæld i. Denne friværdi udregnes på baggrund af hvad din bolig er værd på markedet på det givende tidspunkt, hvor man efter trækker lånets hovedstol fra. Friværdien er altså de penge man har tilbage, når man trækker restgælden fra 80% af den nuværende værdi af boligen.

 

Hovedstol

Med hensyn til lån, handler begrebet hovedstol om beløbet på beløbets oprindelige størrelse. Hovedstolen er et fast beløb og ændres derfor ikke, selvom man afdrager på lånet. Den eneste måde beløbet kan ændre sig, er hvis man konverterer lånet til noget andet.

 

Termin

Termin handler de fastsatte tidspunkter, som der ligger for rentebetalingerne, samt afdrag på et lån. Disse rentebetalinger sker ofte enten månedligt, per kvartal eller årligt. Omlægning af et lån foregår ofte ved afslutning af en termin, og man kan derfor ikke omlægge sit lån før slutning af terminen.

 

Pantebrev

Begrebet pantebrev omhandler et dokumentar, der bliver anvendt for at sikre en sikkerhed i fast ejendom. Dette sikrer, at låneudbyderen har en garanti for at pengene kan tilbagebetales. Dette betyder at hvis du for eksempel tager et banklån, så bliver banken panthaver i din bolig. Hvis betalingen på lånet er uregelmæssig, kan banken vælge at sælge din bolig.

 

ÅOP

Begrebet ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent. Dette vil altså sige, at de samlede omkostninger i procent per år af det samlede kreditbeløb på et lån. Det er i kreditaftaleloven blevet gjort til en lov, at ÅOP skal fremgå klart og tydeligt, samt de øvrige omkostninger, når man tager et forbrugslån. Ved beregning af ÅOP bliver samtlige udgifter ved oprettelsen og i lånets løbetid inddraget.

 

Realrente

Realrente er et begreb, ligesom realindkomst, som omhandler renten til tidspunkt og købekraft. Begrebet sørger for at sammenligne renter på forskellige tidspunkter.

 

SDO

Begrebet SDO er en forkortelse for Særligt Dækkede Obligationer, som omhandler lån, som bliver optaget mod pant i fast ejendom.

 

Kurstab

Kurstab henviser til den forskel mellem et låns nominelle størrelse og beløbet man får udbetalt før omkostninger. Ved optagelse af et lån sælger långiver obligationer, for at fremskaffe kapitalen til låntageren. Denne kurs på obligationerne, som bliver solgt, er væsentlige for om låntageren oplever kurstab. Forholdet mellem renten på obligationen og markedsrenten afgør lånets kurs.

 

Kreditvurdering

Begrebet kreditvurdering omhandler at långiveren tjekker låntageren, for at kunne vurdere låntagerens kreditværdighed, altså om låntageren er i stand til at tilbagebetale de lånte penge.

 

Forhåbentligt har disse 10 begrebsforklaringer rustet dig til at turde at springe ud i låneverdenen, og gjort dig lidt mere tryg omkring de forskellige lånebegreber. Ønsker du at låne penge, så læs med her. Det er slet ikke så uoverskueligt, når man først er sat ind i alle begreberne.