Grænsehandel er spild af penge

Danskere har opbygget en myte om at der er penge at spare ved at køre til Tyskland og handle stort ind. I DR’s magasin Penge bliver myterne pillet fra hinanden. Det viser sig nemlig at hvis man indregner penge til benzin, færge, slitage og tidsforbrug, så er det en dårlig forretning at rejse langt for at handle.

Dumt, også i udkantsdanmark

Kun hvis man bor i udkantsområder som Sønderjylland, Lolland og Falster, er der ifølge DR en smule at spare. Men hvis man bor i disse områder og lægger alle sine indkøb i Tyskland, medvirker man til gengæld i høj grad til at ødelægge handelslivet i ens lokalområde. Det kan ganske enkelt ikke betale sig at drive forretninger i områder hvor folk hellere vil bedrive grænsehandel.

Når man sådan udpiner sit eget lokalmiljø, maler man sig op i en krog, man saver den gren over man selv sidder på. Lokalmiljøet mister arbejdspladser, hvilket betyder lavere indkomster. Uden arbejdspladser og lokalt handelsliv, gør man det uattraktivt at bo i de områder, hvilket ses ved at områderne stille og roligt affolkes og huspriserne falder.

Som følge af affolkning flyttes offentlige institutioner som skoler og hospitaler til områder med tættere befolkning, og det samme gør større arbejdspladser. Som flittig grænsehandler medvirker man derfor til en situation hvor man ender med at skulle bruge yderligere tid og penge på at transportere sig til skole og arbejde.

Så derfor: Hvis du vil have en sund økonomi, så støt lokalmiljøet og køb ind der hvor du bor. Lad pengene blive i det område hvor du selv lever, så kommer de lettere tilbage til dig igen. Det er bedst for byens, landets og ikke mindst din egen økonomi.

19 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Dumt for at spare, Ja! men jeg tror mange gør det for turens skyld.

  mvh. Bastian

  1. Det tror jeg heldigvis du har ret i at rigtigt mange gør! Er også noget af det hyggeligste.

 2. Jeg er nu ikke helt enig. Nu bor jeg selv ca. 40km fra grænsen, og hvis jeg kører over grænsen og handler for 200 euro en gang i måneden, kan jeg lave mad til hele måneden ved at bruge ca. 100 kr herhjemme i ugen. Sammenlagt ca. 1600 kr i måneden inkl toiletpapir osv. Hvis jeg skulle købe ind til det samme herhjemme, kommer jeg af med min. 2.500 kr.

  Jeg har testet det og skrevet lister over alt vi har købt og fundet tilsvarende i DK. Det kan på ingen måde betale sig for mig at handle i DK.

  1. Hej Kim. Det er som om du slet ikke har læst det jeg skriver.

  • Renè on 28. maj 2013 at 10:19
  • Svar

  Den artikel er da ikke andet værd end at du vil findes på google.

  Hvis man handler drikkervarer i grænsebutikkerne og kører bare en km eller 2 længere ned, for at handle i de “rigtige” tyske butikker (ikke dem med priser til danskerne) så sparer du op til 50-60% på MANGE dagligvarer.

  Så for os der bor i Jylland og kan køre derned, kan det ALTID svare sig.

  Grænse eks.:
  6 store flasker Pepsi – Kr. 20 i Tyskland (fast pris)
  6 store flasker Pepso – Kr 90 i Danmark (på tilbud)

  Dagligvarer Tyskland.:
  Smør kr. 6
  Toast brød kr. 2,50
  Mælk kr. 3,-
  Nutella kr. 10,- ( i Fakta i DK kr. 36,-)
  500 gram salt i aldi DE (Kr. 1,20)

  Jeg er distrikchef i en stor varehuskæde som både er i Danmark og i Tyskland. Priserne er VOLDSOMT forskellige. Alene det at fødevare moms i Tyskland kun er 7% mod den danske på 25%

  Desuden er der INGEN sukker eller fedtafgifter.

  Den artikel viser ligesom det meste andet indhold på denne side…. Du aner ikke hvad du skriver om. Du vil bare have besøg.

  1. Hej Rene. Det er som om du slet ikke har læst det jeg skriver. Der er intet nyt i at der er forskel på priserne. Sagen er at de to kroner du sparer på mælken ikke opvejes af de omkostninger der er ved at du medvirker til at dræbe dit eget lokalmiljø.

 3. Hej,
  Syntes det lyder voldsomt at grænsehandel ligefrem kommer til at koste ekstra fordi man ødelægger lokal området, det må da kun gælde hvis man kommer frem meget små byer rundt om i landet skulle jeg da syntes.

  Jeg bor i Aalborg og tager engang imellem turen derned sammen med en god ven, men det er for turens skyld, vi sparer bestemt ikke noget ved at køre ned og fylder bilen op og køre hjem igen

  1. Ikke desto mindre er det simpel økonomisk logik. Skåret ud i pap:

   Hvis slagter Jensen køber sine grøntsager hos sin nabo, grønthandler Hansen, og grønthandler Hansen køber sit kød hos slagter Jensen, så går begge forretninger fint.

   Hvis slagter Jensen nu begynder at kære til Tyskland for at købe grøntsager, så kan grønthandler Hansen ikke få butikken til at løbe rundt. Han har ikke længere råd til at handle hos slagter Jensen, og så kan slagter Jensens butik heller ikke løbe rundt. Slagter Jensen ender med at lukke sin egen butik, fordi han startede med at handle i Tyskland.

   Nu får de begge billigt grønt og kød, men de tjener ingen penge. Det gør tyskerne nemlig.

   Det er sagen i en nøddeskal.

 4. Interessant artikel! Vil dog stadig handle over grænsen pga. den latterlige høje afgift vi stadig har på dåser.

  Foretrækker at kunne snuppe en dåsecola fremfor at føle mig forpligtet til at drikke 1,5L, da den ellers bliver tam dagen efter.

 5. Til privatforbrug kan jeg kun støtte op om at købe det billigt, hvis man kan komme afsted med det. Jeg kan sagtens forstå hvorfor nogen vil det. Personligt støtter jeg ikke den lokale, men den semi-lokale som har gode råvarer. Jeg synes tit de ting jeg finder i udlandet ikke er den samme kvalitet som jeg gerne vil have. Javist, cola og øl er billige – men det er ikke noget som flytter noget. Det, der rammer er madvarer o.l. og dem vil jeg altså købe i Danmark – der får jeg bedre kvalitet.

 6. Men hvis man bor i disse områder og lægger alle sine indkøb i Tyskland, medvirker man til gengæld i høj grad til at ødelægge handelslivet i ens lokalområde
  ___________________
  replica furniture

  • Bo on 10. september 2013 at 08:44
  • Svar

  Interessant artikkel…

  • Anonymous on 15. september 2013 at 03:38
  • Svar

  Hvorfor ændre man ikke prisserne i DK ?
  Det vil da hjælpe folk med at støtte lokalmiljøet 😀
  Hvorfor gør de ikke noget for os ?????

 7. Interessant holdning, og jeg kan godt se hvad tanken bag artiklen er. Men jeg er dog ikke enig. Langt fra.

 8. Enig – Vi holder til i Hjørring (Nordjylland). Det kan langt fra betale sig.

  Jeg kiggede på en hjemmesiden for grænsehandel. De havde samme priser som Fleggaard og de andre, men kunne levere i hele Danmark for kun 500,-, uanset mængde.

  Kan desværre ikke huske hvad siden hed.

  Vh Jesper

 9. Ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv, så har du helt ret. Det vigtigste er at holde pengene indenfor landets grænser, men det er ikke helt rigtigt at der ikke kan være penge at spare for nogle, for det afhænger af omkostninger til kørsel og mængden af indkøb.

  Men overordnet set, så har du ret.

 10. I mit område er det primært Coop, Aldi, Dansk Supermarked m.f. som bliver “ramt” af grænsehandel. Derfor er det i min optik en ret simplificeret tilgang til grænsehandel, at det skulle være direkte ødelæggende for det lokale næringsliv.

  Da BIlka åbnede, for efterhånden en del år siden, kunne det mærkes blandt de mindre butikker. Handlen er ikke flytte bagved grænsen, men til et indkøbscenter 50 km væk.

  • RasmusE on 5. december 2017 at 21:51
  • Svar

  Det er fuldstændig rigtigt, og der er ovenikøbet endnu en pointe.

  Hvis man har cola stående derhjemme, jamen så drikker man sgu også cola hele tiden. Prøv at klare dig en uge uden cola og drik postevand i stedet – det kan man faktisk godt.
  Du sparer penge, også dyre tandlægeregninger, og du lever måske lidt længere.

  At stå i Fleggaard og se mennesker købe alt for meget slik, chokolade, sodavand og sprut, som de overhovedet ikke har brug for eller godt af, og som efterhånden ikke engang er så billigt længere, er simpelthen et studie i menneskelig dårskab.

  • Ulla Ilver on 15. juli 2020 at 10:45
  • Svar

  Stop al grænsehandel!
  Der forekommer mig, at de meget høje ejendomsbeskatninger i visse dele af landet, skal finansiere det tab, som grænsehandelen er årsag til i visse kommuner.
  Det er et overgreb uden sidestykke, overfor beboere i de ydende boligområder.
  Stop al grænsehandel eller lad de mange milliarder indgå i regnskabet, når der skal udlignes.

Skriv et svar

Your email address will not be published.