Hvor meget er din tid værd?

Den geniale webcomic xkcd har en pointe:
And if you drive a typical car more than a mile out of your way for each penny you save on the per-gallon price, it doesn't matter how worthless your time is to you--the gas to get you there and back costs more than you save.

Det kan ikke ikke betale sig at bruge 10 minutter på at spare 5 kr. Så arbejder man reelt til en timeløn på 30 kr.

Når man forsøger at spare penge, bør man altid opveje det mod andre omkostninger, såsom hvor meget ekstra tid det koster. Jeg kender folk der tager en stor omvej for at handle i Netto så de kan spare en krone på mælken. Det er tosset adfærd.

Tidligere kunne jeg finde på at bruge laaang tid på at lede efter det bedste tilbud når jeg skulle købe et eller andet nyt produkt. Jeg skulle altid være sikker på at give den absolut laveste pris som muligt.

Efterhånden har jeg lært at det ofte bedre kan betale sig at tage en hurtig beslutning, og bruge den ekstra tid på mit arbejde til en ordentlig løn.

Så prøv at tage stilling til hvad din tid er værd. De fleste har et job hvor man kan arbejde lidt ekstra, eller man kan fx benytte nogle af de forskellige muligheder for at tjene ekstra penge i sin fritid. Så kan du altid regne ud om en besparelse kan betale sig, eller om det i virkeligheden bare er ekstraarbejde til en meget ringe løn.

27 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Nja…Jeg er ikke helt enig med dig! Så skal du også tage højde for om der er det nødvendige arbejde for bruge tiden på det!

  Det kan man jo ikke helt sige om Danmark i øjeblikket!

  Jeg tog skridtet fulgt ud og flyttede til et 3. verdensland, oprettede et mødebooking firma herude og kan nu på en løn som en kassemedarbejder i Netto, leve som en konge ikke bekymre mig om besparelse i dagligdagen!

  Det kan kun anbefales 🙂

 2. Jeg tror man skal passe på med ikke at begynde at gøre alt op i minutter og penge.

  Tanken er god nok, men alt med måde 🙂

 3. Hvad der er sparet det er tjent. Og det kan altid betale sig at arbejde – Ja sådan er jeg opdraget 🙂

  Men, for lige at justere dit indlæg lidt, så er penge man sparer jo skattefri, og i DK er det en stor fordel!!!!

 4. Det er også det man i økonomiske sammenhænge kalder ‘offeromkostninger’. En ting mange desværre ikke har med i deres overvejelser, når det gælder besparelser og rabatter:)

 5. Lige for at slå det fast; det gamle ordsprog “hvad der er sparet, er tjent” holder ikke…Hvorfor ikke? Fordi at spare og tjene penge er ikke det samme. Hvis du tjener DKK 1000 mere, så har du din indtjening + DKK 1000 Hvis du derimod sparer DKK 1000 så har stadig blot din indtejning + DKK 0.

  Eller tag den sådan her; du tjener DKK 10.000/mnd. Hvis du tjener DKK 1000 ekstra, så har du DKK 11.000. Hvis du omvendt sparer DKK 1000 så har du fortsat 10.000. Hvad ville du helst?

  @ Ruben; tak for et godt indlæg, som meget rigtigt belyser nogle af de tankeløse småbesparelser, vi foretager uden grund i hverdagen.

 6. Hej Ruben. Rigtig god pointe. Jeg er selv begyndt at tænke i de baner. Du kan altid tjene flere penge, men du kan aldrig få mere tid.

 7. Hvad man dog lige skal huske vedrørende dette er:

  1. Hvad der er sparet er tjent…. som tidligere nævnt, er jo skattefri, hvilket ekstra arbejde ikke er. !

  2. Ekstra arbejde kan sagtens være en knap faktor, hvilket vil sige, at ikke alle har muligheden for at tage ekstra arbejde, og slet ikke på omtalte premisser.

  Men mener dog det er en balancegang som der skal afvejes, hvorvidt tiden brugt kontra belønningen bag kan betale sig.

 8. Man skal også tænke på om man egentlig gider at arbejde ekstra for at tjene de penge man giver for produktet. Gider du eksempelvis at sidde 1 time ekstra i stedet for at købe et produkt hos en anden forhandler, eller ville du foretrække at bruge den ene time på at læse anmeldelser af produktet, finde en billig forhandler os.v?

  Jeg ved godt hvad jeg ville foretrække 🙂

 9. asdfasdfasdf

 10. Ja som man siger tid er penge 😉

  Synes dog også man skal passe på med at regne alt for meget på hvor lang tid det tager ifht. afstand.

 11. Hehe er helt enig. Det er sjovt som folk spilder deres tid på at spare småpenge. Tilgengæld er der tider hvor selv små besparelser kan være investeringen værd;)

 12. Som flere også har skrevet, så skal man passe på med at lave omregningen, da indtægt jo også skal beskattes. Typisk er det jo også sjovere, og giver en vis tilfredshed, at få et produkt til en bedre pris.

 13. For mig er min tid vigtigere end penge. Hvis ikke jeg har ordentlig tid til at slappe af, ender jeg da med at gå ned med stress, og det går jo ikke. Desuden er jeg heller ikke så meget til diverse forhandlinger og om at “prutte om prisen”. Jeg synes det virker utroligt nærigt, og gider simpelthen ikke bruge min tid på det, når jeg kan tage den nemme vej og så betale lidt ekstra.

 14. En ting er helt sikkert. Dette bekræfter blot myten om at tid ER penge.

  Ifølge de få kommentarer kan man næsten kun forestille sig at der ikke findes ret mange flere end 13 mennesker der er fornuftige mennesker som sparer tiden og i stedet betaler lidt ekstra.

 15. Haha, det var sgu en meget sjov tegning. Den er god at have med i den fremtidige argumentation med sparehestene!

 16. Lige præcis, Halfdan. Jeg har haft mange diskussioner med folk, hvor jeg bare har sendt dem linket hertil.

 17. Fed tegning.

  ja det gælder om at udnytte sin tid bedst muligt.

  det bedste tilbud er ikke altid den bedste pris i sidste ende. se på folk der kører for at tanke billig benzin, de øer de så spare bruger de på at køre til en tank med billigere benzin.

 18. Tit handler det jo ikke om at spare 5 kr eller bruge 10min, men om princip ting. Fx går jeg altid i Irma og handler hvis jeg kun skal bruge en ting, for det er ikke så meget dyrere og køen er altid kortere end i netto.
  Til gengæld kunne jeg aldrig finde på at lave mine ugentlige indkøb i Irma, det er simpelthen for dyrt.

 19. @Tony

  Super pointe. Det er nemt ikke sikkert at man har muligheden for at tage 9 minutters ekstra arbejde.

  Desuden skal der i beregningen også indgå den glæde det giver at spare penge. Ved at spare penge er der mange mennesker der får en personlig tilfredsstillelse tilsvarende cafe tur, slik etc.

  /Peter

  • Mathias on 14. december 2011 at 01:52
  • Svar

  Personligt er jeg også rimelig ligeglad med prisen på en vare, hvis det bare er en krone eller to. Men jeg står her for tiden og skal have en ny computer, og har besluttet hvilken det skal være, jeg vil da gerne bruge omkring en halv time på at spare 1000 kr. på min nye computer…
  Men igen benzin. Jeg ved at min far f.eks. kun tanker for 100 kr. hvis han synes det er for dyrt, dagen efter fylder han så fuldt op og spare 20 kr. den fatter jeg ikke 😉

  • Mai on 16. december 2011 at 12:37
  • Svar

  Sjov tankegang 😉
  Jeg tror i nogle tilfælde, er det korrekt at tænke sådan. Andre gange opdager vi en masse, på vores vej mod besparelserne :b
  Balance kære venner. Balance!

 20. hej ruben.

  kommer der slet ikke flere nye gode blog indlæg her?

  det er ved at være længe siden der er kommet nye indlæg.;)

 21. Super blog du har her 🙂 Jeg vil dog tillade mig at være lidt uenig med din tegning, og din tekst.
  Hvis du alligevel ikke havde andet og bruge din tid på, så er 30 kroner sparet altså en god slat penge!

  I forbindelse med min søgen rundt på nettet fandt jeg faktisk denne super side; http://www.levbilligt.dk, der bruges til at alle kan komme med råd og spørge til råds til hvordan de kan tjene og spare penge 🙂

  Nå men godt nytår 🙂
  Dbh.
  Henrik Asmussen

 22. Det kan være meget svært at vide, om det egentlig er penge man spare, hvis der bruges mere tid – specielt i en arbejdssituation. Personligt kan jeg godt finde på at bruge mere tid på f.eks. at købe ind, hvis jeg ved, at jeg kan spare 50 kr. Generelt kan jeg høre blandt venner og bekendte, at man hellere vil spare penge end tid, hvilket nok skyldes finanskrisen. Samtidig hører man om flere og flere, der lider af stress, hvilket viser, at det måske ikke altid er en fordel at spare penge frem for tid!

 23. Som regel kan man jo også planlægge ud fra ruten, måske der er en af de rette tankstationer på vejen til arbejdet.
  Ellers får man jo hvad man betaler for, og et større engangsbeløb er bedre for mig, end flere små skjulte, løbende udgifter, der delvist betales til en imkompetent 3. part.

  • Jan on 19. januar 2012 at 19:40
  • Svar

  Er vild med den tegning og helt enig med pointen. Tid får du ikke mere af, men penge kan du altid lave, som så mange andre før mig har konstateret i denne tråd – Den tegning er bare så utrolig effektiv til at illustrere pointen.

 24. Jeg er helt enig i, at man ikke får mere tid, men penge kan altid komme. Jeg vægter personligt altid min tid højst, men jeg er godt klar over, at der er nogle, der ikke har råd til at gøre det.

Skriv et svar

Your email address will not be published.