Er du en dum forbruger?

Hvad vil du helst have af disse to ting:

 • Et gratis gavekort på 100 kr. til din yndlingsbutik?
 • Betale 70 kr. for et gavekort på 200 kr. til din yndlingsbutik?

Hvis du er som de fleste danskere, så vælger du det gratis gavekort. Undersøgelser viser at 78 % vælger det gratis gavekort og dermed snyder sig selv for 30 kr. Det skriver dr.dk.

Vi opfører os ofte dybt tåbeligt når vi bruger penge. Vi kører gerne en omvej på flere kilometer for at spare et par kroner på benzinen. Vi bruger timevis på at læse tilbudsaviser frem for at tage en times ekstra arbejde. Vi køber ting på afbetaling selvom det således ofte ender med at koste det dobbelte. Vi går mere op i at spare en krone på mælken end at spare 1000 kr. på den nye sofa. Osv.

Men hvordan bliver man en mere rationel forbruger? Her er nogle tips:

 • Gennemsku den reelle pris du betaler for en vare. Ud over selve salgsprisen kan der fx være anskaffelsesomkostninger og løbende omkostninger.
 • Brug energi på at spare på de store udgifter og de faste udgifter. Blæs på småtterierne.
 • Tænk langsigtet. Hvor lang tid holder varen? Hvor ofte kommer du til at bruge den?
 • Mængderabatter. Køb mere hvis det udløser rabat, og hvis det er noget du skal bruge. Men lad være med at købe tre pakker pålæg på tilbud, hvis du alligevel kun får spist to pakker.

15 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Jamen det er da nogle meget gode råd, du kommer med, men jeg synes helt bestemt, at du mangler et aspekt, nemlig årsagen til, at mange vælger at handle, som de gør.
  Dem der fx køber ting på afbetaling er ikke dem, der har råd til at købe det kontant.
  Så ja, det kan godt være, at man er “dum” og bruger flere penge, end hvad der er klogt, men nogle gange bliver man altså nødt til det.

 2. Jeg synes, at det er et rigtig godt indlæg, du har lavet. Mange tak for det. Jeg synes også, at det er nogle rigtig gode råd, du kommer med, og de har da helt klart givet stof til eftertanke.

 3. Særligt det med, at der trods alt ikke er grund til at købe 3 bananer, hvis man kun skal bruge 2, er godt. Det kan godt være man sparer nogen kroner, men det koster jo også ekstra..

 4. Hvis jeg fik dette eksempel opstillet ville jeg til enhver tid vælge B og så købe en 100 styk 😉

  Jeg gik engang da jeg var lille og lavede regnestykker på hvor meget ting kostede i forhold til hvor lang tid det ville tage mig at tjene det. Hvis produktet/genstanden varede/holdt længere end min timepris var det et godt køb hehe.

 5. Jeg må indrømme, at jeg selv flere gange har benyttet mig af mængderabatten, men har så efterfølgende smidt mad ud, fordi jeg ikke har fået det spist. Og ja så er der jo intet sparet.
  Og jeg giver dig helt ret i, at det er sjovt, som mange tænker over at spare et par kroner i hverdagen på almindelig indkøb. Ofte kører mange til et billigere supermarked længere væk, da man kan spare på nogle vare, men hvad så med den ekstra benzin man bruger – går det så ikke lige op?
  Tak for et godt indlæg!

 6. Forudsætningen for, at man skulle betale de 70 kr for gavekortet på 200 kr er vel, at man har noget af denne værdi, som man gerne vil købe.
  Har jeg forelsket mig i en kuglepen til 100 kr, så virker det jo totalt irrationelt, hvis jeg køber et gavekort til 200 kr.
  Så undersøgelsens resultat som sådan, er vel ik så brugbart, når grundlaget er så upræcist. Konklusionen om, at mange gerne kører langt for at spare 2 kr på 1 liter mælk, det er jo hverken ny viden eller overraskende. Hvis det ik forholdt sig således, så ville tilbudsaviser jo ik eksistere…

 7. Den adfærd har jeg også undret mig over længe. Forstår vitterligt ikke folk, der er “tilbudsjægere”. De må have for lidt penge og for meget fritid, sådan groft sagt 🙂 Det kan sjældent betale sig, at bruge en time ekstra på indkøb, hvis man skal flere steder og handle.

  Så må man ofre 10,- ekstra på kødet – Det er alligevel en billig pris, hvis man kan bruge den ekstra time sammen med familien eller på andre måder få mere kvalitet i sin hverdag.

  Du ser også tendensen andre steder – folk vil lave alting selv, fordi de “tror”, at de sparer lidt penge.. Hvilket de reelt set også gør. – Men er det på bekostning af irritationer over, at hylden ikke hænger i vater eller at man selv hænger på de små skønhedsfejl, så er det vitterligt ikke det værd.

 8. Hvis man cykler frem og tilbage, koster det jo ikke nogle penge at tage frem og tilbage til forskellige supermarkeder og jagte tilbud. Selvfølgelig bruger man en masse tid på det, men så er spørgsmålet jo, hvad man vægter højst: Tid eller penge.

  Jeg synes personligt, at det kunne være ret sjovt at prøve at jagte tilbud på min cykel et par uger, sammenlignet med når jeg bare handler normalt og så se, hvor mange penge jeg eventuelt har sparet.

 9. Johan, det har jeg prøvet, og jeg kunne faktisk spare en del penge på at køre rundt og jagte tilbud. Dertil vil jeg så sige, at det var rimelig tidskrævende, og jeg syntes ikke, at det var det værd.

 10. Det er jo ikke at snyde sig selv, bare fordi man ikke vil/kan betale for at få flere penge ud af det. Hvis man får noget gratis, er det jo en ren gevinst, hvorimod det, hvis man først skal betale penge for noget, for at få noget andet gratis, ikke er en ren gevinst.

 11. De fleste kender til at gå amok i tilbud, forbi man føler, at man lige skal spare lidt i denne uge. Men ja mange glemmer at tænke i holdbarhed, når man jagter tilbud i supermarkederne. Hvorfor købe 30stk frugt, hvis man alligevel smider halvdelen ud.
  Selv er jeg ikke meget til de gavekort, hvor man skal betale for at få noget ekstra, så hellere få mindre gratis og ikke være bundet til en speciel butik.

 12. Jeg køber heller aldrig de gavekort, hvor man skal betale for at få noget igen. Det synes jeg er et underligt princip, og det ødelægger hele ideen om, at man får noget gratis.

 13. Det viser vel bare hvor dårlige folk er til at regne? 😉

  Ej – det handler vel også om at hvis man får det gratis har man intet lagt ud. Det gør at man ikke BEHØVES købe noget. Men ganske interessant statistik.

 14. Jeg synes også,at det er ganske interessant, at du bringer dette op, for det er noget, jeg faktisk har tænkt over et par gange, når jeg handler ind.

 15. Jeg tror man ville blive overrasket over hvor mange mennesker der faktisk IKKE forstår problemet. Hvilket jo er lidt synd. Men ideen om “dumme forbrugere” sidder faktisk right on the money – og det er sagt som advokat med speciale i forbrugerret.

Skriv et svar

Your email address will not be published.