Skal man hamstre elpærer?

Fra 1. september kan man ikke længere købe traditionelle 60-watts-pærer.

I løbet af de sidste par år er den gammeldags glødepære blevet udfaset, så man ikke længere kan købe matte pærer og pærer på over 60 watt. Nu er det også slut med 60 watts pærer, og næste år ryger 40 watss-æren, og til sidst ryger alle glødepærer helt ud af markedet.

Det gælder hele EU. For at spare lidt strøm, tvinger man folk til at bruge pærer, der til gengæld er fyldt med kviksølv, og tvinger folk til at udskifte el-installationer, med en masse farligt el-skrot til følge. Så kan man så diskutere hvor klogt det er, men nu er det i hvert fald blevet sådan.

Fpn skriver i dag at folk er begyndt at hamstre gamle glødepærer. Men er det nu fornuftig adfærd?

Et ordentligt alternativ til elsparepærer

Personligt bryder jeg mig ikke meget om elsparepærerne. Man sparer penge, javel, men de giver en deprimerende belysning, og de er store og klodsede og passer ikke til alle lamper.

Men der findes faktisk et langt bedre alternativ. Jeg er begyndt at bruge en  ny type halogenpærer som sidder i de traditionelle sokler (E14 og E27), så de kan sættes i gammeldags lamper. De har været på markedet et par år, men der er stadig mange der ikke kender til dem. Det skyldes nok at hvis man er typen der ikke bryder sig om sparepærer, har man nok bare fortsat med at bruge de gamle glødepærer.

Efter min erfaring virker de nye halogenpærer perfekt:

  • Lyset tænder med det samme
  • Lyskvaliteten er den samme som glødepærer
  • Halogenpærerne virker med lysdæmpere
  • Man sparer 30 % energi
  • Pærerne er en smule dyrere end glødepærer, men holder meget længere, så på langt sigt er de billigere
  • Eneste minus er at pærerne indeholder kviksølv (ligesom elsparepæren) og skal bortskaffes som farligt affald, og man skal lufte godt ud hvis pæren går i stykker.

Alt i alt får man nogle pærer med de samme kvaliteter som gamle elpærer, uden mange af ulemperne fra sparepærerne, og man sparer stadigvæk på strømmen. Så min konklusion er at man ikke skal gå i panik over 60-watts-pærens død. Der findes et udmærket alternativ.