Skal man hamstre elpærer?

Fra 1. september kan man ikke længere købe traditionelle 60-watts-pærer.

I løbet af de sidste par år er den gammeldags glødepære blevet udfaset, så man ikke længere kan købe matte pærer og pærer på over 60 watt. Nu er det også slut med 60 watts pærer, og næste år ryger 40 watss-æren, og til sidst ryger alle glødepærer helt ud af markedet.

Det gælder hele EU. For at spare lidt strøm, tvinger man folk til at bruge pærer, der til gengæld er fyldt med kviksølv, og tvinger folk til at udskifte el-installationer, med en masse farligt el-skrot til følge. Så kan man så diskutere hvor klogt det er, men nu er det i hvert fald blevet sådan.

Fpn skriver i dag at folk er begyndt at hamstre gamle glødepærer. Men er det nu fornuftig adfærd?

Et ordentligt alternativ til elsparepærer

Personligt bryder jeg mig ikke meget om elsparepærerne. Man sparer penge, javel, men de giver en deprimerende belysning, og de er store og klodsede og passer ikke til alle lamper.

Men der findes faktisk et langt bedre alternativ. Jeg er begyndt at bruge en  ny type halogenpærer som sidder i de traditionelle sokler (E14 og E27), så de kan sættes i gammeldags lamper. De har været på markedet et par år, men der er stadig mange der ikke kender til dem. Det skyldes nok at hvis man er typen der ikke bryder sig om sparepærer, har man nok bare fortsat med at bruge de gamle glødepærer.

Efter min erfaring virker de nye halogenpærer perfekt:

 • Lyset tænder med det samme
 • Lyskvaliteten er den samme som glødepærer
 • Halogenpærerne virker med lysdæmpere
 • Man sparer 30 % energi
 • Pærerne er en smule dyrere end glødepærer, men holder meget længere, så på langt sigt er de billigere
 • Eneste minus er at pærerne indeholder kviksølv (ligesom elsparepæren) og skal bortskaffes som farligt affald, og man skal lufte godt ud hvis pæren går i stykker.

Alt i alt får man nogle pærer med de samme kvaliteter som gamle elpærer, uden mange af ulemperne fra sparepærerne, og man sparer stadigvæk på strømmen. Så min konklusion er at man ikke skal gå i panik over 60-watts-pærens død. Der findes et udmærket alternativ.

10 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

  • Jan on 26. august 2011 at 20:33
  • Svar

  Jeg har da aldrig hørt om 220 wolts halogenpærer, hvor får man fat i dem..?

 1. Jan, jeg vil tro de kan fås hos de fleste lysforretinger, elbutikker, isenkræmmere og gør-det-selv-butikker, osv. Spørg efter halogenpærer med E27-sokkel.

 2. Når du siger at man sparer 30 % energi, er det så i forhold til 60 watt glødepæren eller i forhold til elsparepæren?

 3. Det er i forhold til den gamle glødepære.

 4. Der er mange ulemper ved halogen, de lyser ikke så meget så der skal mange til. En halogen bliver meget varm.

  Sparepære er heller ikke for godt i forhold til hvor lang tid det tager at få 100% lys, og de er ikke alle dæmpbare.

  Hilsen
  Elektrikkeren..

 5. Tak for det tip, det vil jeg da prøve. Jeg synes normalt, at halogenpærer giver et ubehageligt og koldt lys i forhold til glødepærerne – men man må jo klare sig, som man nu bedst kan.

  • Jan on 30. september 2011 at 08:48
  • Svar

  Det er helt korrekt at den almindelige glødepære bliver forbudt, men der er stadig nogle muligheder for at beholde det flotte varme lys. Sammen med halogenpærer som nævnt ovenfor er det stadig muligt at købe dekorativ glødepærer som kan bruges med alle eksisterende lysdæmpere og giver et smukt varmt lys.

  Desværre er det blevet lidt kompliceret at vælge lyskilder, fordi mulighederne i dag er store og forskellen på de forskellige lyskilder er meget store.

  Det giver dog nogle meget gode muligheder, for at sætte sit lys som man vil og derved opnå et super kombination af spot, varmt lys og billigt lys.

 6. Jeg syens i virkeligheden at det er en lidt tåbelig diskussion. faktum er at vi må spare på energien hvis verden skal bestå, og når folk ikke selv kan finde ud af det (jeg skulle mene at der har været rigeligt med oplysningskampagner), så må staten jo træde til med generelle restriktioner.

  Det er sandt at det tager lidt længere tid for en spare pære at varme op, men hvid et betyder en bedre fremtid for vores børn, er det så ikke en meget lav pris at betale?

  Det er sikker rigtigt at der er masser af stoffer i pæren som ikke er så rare, som for eksempel kviksølv, men har du nogen idé om hvilke stoffer der er i det fjernsyn dit barn står og krammer når der er en sød bamse på skærmen?

  det er let at brokke sig, jeg burde vide det for det er noget af det jeg er rigtig god til, men nogle gane fortjener situationen altså at man ser det fra den lyse side.

  • Mai on 16. december 2011 at 12:46
  • Svar

  Tak for tippet! 😉

 7. Jeg hamstrede elpærer, fordi jeg var så træt af, at elsparepærerne ikke lyste ordentligt op, men nu er de heldigvis blevet langt bedre, end de var i starten.

Skriv et svar

Your email address will not be published.