Hvor mange penge skal man have for at være mest lykkelig?

Det lyder måske som et fjollet spørgsmål. Flere penge er vel altid bedre, eller hvad?

Flere undersøgelser på det seneste har vist at vi som udgangspunkt bliver lykkeligere af at tjene flere penge, men kun op til et vist punkt. Hvis man tjener for mange penge, bliver man mindre lykkelig.

Rigdom gør dig mindre lykkelig

Et eksperiment på videnskab.dk viste for nylig at rige mennesker har sværere ved at nyde de små ting i livet.

En række forsøgspersoner fik tilbudt chokolade og forskerne aflæste deres reaktion. De rigeste forsøgspersoner udviste mindre fornøjelse ved at få et stykke chokolade en de fattigere.

450.000 kr. om året er det optimale

Hjemmesiden lovemoney.com lavede for et par uger siden en undersøgelse som viste at man er mest lykkelig hvis man tjener 50.000 £ om året, hvilket svarer til ca. 450.000 kr.

Deltagerne fik spørgsmål om hvor lykkelige de var. Blandt dem der tjente 50.000 £, svarede 1 ud af 5 at de var så lykkelige som de kunne blive. Tjente man mere eller mindre end dette, var der markant færre der var 100 % lykkelige.

Find den rette balancegang

Begge undersøgelser er fra udlandet, men det er ikke vanskeligt at forestille sig at de også gælder under danske forhold. Spørgsmålet er hvorfor vi ikke altid bliver lykkeligere af at få flere penge.

En af pointerne er nok at det kræver arbejde at blive rig. Det er rart med flere penge, men det er også rart at holde fri. Arbejder man meget, tjener man flere penge, men man har mindre tid til at nyde det. Arbejder man for lidt, kan man ikke købe det man ønsker, og man sætter derfor mindre pris på friheden.

Frihed eller rigdom?

Jeg fik for nylig en mail fra en af sidens læsere. Han spurgte om hvad han skulle stille op med de ca. 100.000 kr. han kunne spare op om året. Jeg svarede at hvis han sparede op til noget, skulle han investere pengene så fornuftigt som muligt. Men hvis han ikke sparede op til noget, skulle han i stedet arbejde mindre.

Det sidste var åbenbart ikke faldet ham ind. Vi er så opsatte på at arbejdet mere og tjene mere, så vi glemmer at frihed også er et gode. Frihed er et produkt vi kan købe – prisen er de penge vi ville have tjent, hvis vi i stedet havde arbejdet.

Mange mennesker kunne sikkert blive lykkeligere hvis de købte sig noget mere frihed i stedet for traditionelle forbrugsgoder.

21 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Der er nogle meget gode synspunkt og specielt det sidste med din bruger synes jeg er værd at bruge lidt tid på at tænke over

 2. Det tror jeg du har ret i og nogle gange skal man også huske at give lidt væk hvis man har meget af noget som andre ikke har 😉

 3. Personligt synes jeg det kunne være fedt at have så mange, at man ikke behøvede at tænke mere på penge 😉

 4. Se nu ligger det jo sådan at den lykkeligste mand rent faktisk er den fattige. Thi han har lært at nøjes…

  Men jeg er nu også godt lykkelig for de stakater jeg har skrabet til mig igennem tiden.

 5. Jeg synes bestemt denne debat er relevant i forhold til den generelle opfattelse blandt den danske befolkning omkring lykke contra penge og materiale goder. Efter min mening må personer da blive mere lykkelige ved at kunne eliminere nogle af de daglige bekymringer som folk uden stor økonomi lever med. Det fremgår også af nogle af de tidligere kommentarer til dette indlæg.

  Så min mening er, at jo jeg ville blive mere lykkelig:-)Hvor mange penge der så skal til er en anden sag.

 6. Jeg tror nemlig også det handler om at eliminere de daglige bekymringer. Ikke at skulle spekulere over hvordan man får råd til en ny vaskemaskine hvis den går i stykker og den slags.

  450.000 kr. er trods alt stadig temmelig mange penge for mange mennesker, men det er bestemt ikke et urealistisk mål. Det er fx hvad en gymnasielærer tjener.

  Jeg synes det er et fint loft. Hvis man begynder at tjene mere end 450.000 kr. bør man måske i stedet arbejde lidt mindre og bruge tiden på noget sjovere.

 7. Hm. det er et svært spørgsmål. Personligt tror jeg ikke at de 450.000 vil være det optimale for mig f. eks 🙂

 8. Jeg synes sku ikke jeg er mere lykkelig end da jeg tjente mindre end 450.000 kr. Jeg er nok af samme holdning som Mathias Bak længere oppe 🙂

 9. En utrolig spændende undersøgelse du har fået fat i der.

  Det siger jo bare noget om at man ikke skal tænke så meget på penge at man arbejder sig ind i et “personligt fængsel”, men i stedet netop få glæde af sin frihed.

  Har selv en søster som har indset at hun i stedet fo sit fuldtidsarbejde skulle satse mere på et halvdags job og få hendes egen personlige online forretning op at køre fordi hun HYGGER sig med den.

 10. Jeg vil nu vende den om og sige at jeg kender mennesker der er tjener meget mere en 450000 om året, som stadig er lykkeligere end andre jeg kender omkring der tjener det “optimale”. Jeg tror ikke det handler om hvor mange penge, men om hvilket forhold man har til penge generelt. Nogle af de rigeste mennesker jeg kender’s største nydelse er at tage på hike i nordsverige. Til trods for disse små glæder er anbitionen for arbejde der stadig. For dem handler det ikke om hvor meget de tjener, det er en sidegode – det handler om et valg af livsstil. Det ene behøver ikke udelukke det andet.

 11. Vil faktisk mene at det ikke er dybt nødvendigt med så mange penge, jeg tjener ikke mere end 70-80.000kr om året, jeg bor i en lejlighed, og har lige råd til at leve.

  Jeg føler mig lykkelig fordi jeg kan gøre de ting jeg sætter pris på, da jeg tjener mine penge på websites jeg har annoncer på så bestemmer jeg også selv hvor meget jeg vil arbejde derfor så har jeg det rigtig fint med det jeg tjener.

  Jeg tjener mere og mere for hver måned, man kan tydeligt mærke at der kommer mere “guf” til, man har råd til lidt bedre mad en gang i mellem, men jeg klarer mig og har det godt. Det kan jo ikke være bedre så.
  Jeg har masser af tid til at gå i fitnesscenter, spille fodbold, og være sammen med venner og kæreste. Så derfor har jeg det rigtig godt.

 12. Spændende debat. Jeg ved ikke lige om loftet er for at være lykkelig er kr. 450.000,- Det kommer vel helt an på hvilket udgiftsniveau man har. Jeg har 3 børn og de er sørme dyre i drift…:-) Jeg har et godt og velbetalt arbejde som jeg er meget glad for, da jeg har fleksible rammer, en god chef, gode muligheder for perosnlig og faglig udvikling.

  Og så er jeg i fuld gang med at bygge mine små internetsider op. Jeg har altid været lidt af en fagnørd indenfor mit felt og jeg kan se, at der ikke er mange indenfor mit område på nettet, hvilket giver nogle uanede muligheder i form af at beskæftige mig med at lære at tjene penge på nettet, hvilket jeg er blevet ret bidt af.

 13. Hej alle
  Faldt over bloggen og specielt denne debat og dette indlæg. Hvad er det der gør en lykkelig er et rigtig stort spørgsmål, der ikke blot kan svares sådan ud i det blå. Ligeledes er hvor penge befinder sig i denne lykkeformel er et stort spørgsmål.

  Jeg tror som udgangspunkt ikke man kan give et svar på hvor grænsen går, men at vi alle er forskellige. Det jeg med sikkerhed kan sige og det jeg mener er alfa omega er at vi har en bevidsthed omkring vores egen formel.

  Bevidstheden om hvad vi inderligt føler gør os lykkelige er det første skridt på vejen til rent faktisk at blive det.

  Jeg har skrevet et indlæg på baggrund af bogen lykkeligere som jeg da vil anbefale jer at læse:
  http://nikolajmogensen.dk/lykkeligere-find-glaeden-i-hverdagen/

 14. Penge er for mig netop frihed – ikke nødvendigvis fritid.

  I det omfang jeg har penge, kan jeg agere som jeg har lyst.

  Hvis jeg nu f.eks. var mangemillionær, kunne jeg sige mit arbejde op eller beholde det, uden at bekymre mig om den kommende termin. Så beslutningen ville altså alene være bestemt af, hvad jeg gerne ville. Hvor det i dag også spiller ind, at jeg har behov for at have tag over hovedet. 🙂

 15. Økonomisk frihed giver livs glæde, mens gæld giver stres…
  Jeg elsker at have flere penge end hvad jeg skal bruge, men jeg elsker også at have tid til at kunne bruge de penge som ikke skal bruges til toiletpapir.

 16. Hvis man har til livets opreholdelse og ikke er i tvivl om at det nok skal gå. Så er alt derover bonus.
  Men det er nemt at falde i mere-vil-have-mere fælden, og derved ikke føle lykke ved ikke at behøve at bekymre sig.
  For mig handler økonomisk stabilitet om at vide hvor den økonomiske smertegrænsen er, og så holde sig fra den!
  Jeg har måtte sande at langt de fleste økonomiske sorger jeg har haft, har været ubegrundet og hovedsagelig været baseret på misundelse.
  Efter at have fået børn laver jeg ofte regnestykket, hvor meget tid med børnene kan jeg tage for… Jeg kan eksempelvis gå på barselsdagpenge en måneds tid for et nyt TV. Eller vi kan gå over 30 timer ned i tid, istedet for bil nr to.

 17. Yja – jeg er ovenud lykkelig og vældigt godt tilpas. Jeg har ikke lyst til at afsløre, hvor mange penge jeg er god for. Men jeg vil godt indrømme, at penge ikke altid er lykken. Til gengæld gør de altså livet lidt sjovere!

 18. Jeg er enig i, at det måske ikke direkte gør folk lykkeligere at have penge, men man kommer ikke udenom, at det gør mange ting lettere og dermed er chancen for at blive mere lykkelig langt højere end ellers.

 19. Nja… Måske bliver man ikke direkte lykkelig af at have mange penge, men det er nu nok heller ikke specielt sjovt, hvis man slet ingen penge har.

  Jeg tror nu på, at det alligevel har en betydning, at man har mange penge. Det er som om, at det åbner op for mange flere muligheder og dermed kan man gøre mange flere ting, som gør en lykkelig. Men nej, det er jo ikke pengene i sig selv, men de oplevelser, som man kan købe sig til.

 20. Det er jo klart, at rigdom og lykke kun går hånd i hånd til et vist punkt. Tjener man RIGTIG mange penge, arbejder man typisk også rigtig meget, og man har derfor ikke tid til at være så meget sammen med familien og gøre det, som man virkelig har lyst til.

  Men samtidig er det jo også klart, at har man ingen penge, så har man ikke råd til nogle af de ting, som man har lyst til.

  Så jeg synes, at der er en hårfin balance mellem rigdom og lykke.

 21. det er en balancegang, jeg vil ikke sige jeg ville være mere lykkelig hvis jeg havde flere penge, men nogen ting ville være nemmere. er dog af den opfattelse at for mange penge kan forandre en og gøre man ikke er lykkelig. penge er ikke lykke det er kærlighed.

Skriv et svar

Your email address will not be published.