Hvor mange penge skal man have for at være mest lykkelig?

Det lyder måske som et fjollet spørgsmål. Flere penge er vel altid bedre, eller hvad?

Flere undersøgelser på det seneste har vist at vi som udgangspunkt bliver lykkeligere af at tjene flere penge, men kun op til et vist punkt. Hvis man tjener for mange penge, bliver man mindre lykkelig.

Rigdom gør dig mindre lykkelig

Et eksperiment på videnskab.dk viste for nylig at rige mennesker har sværere ved at nyde de små ting i livet.

En række forsøgspersoner fik tilbudt chokolade og forskerne aflæste deres reaktion. De rigeste forsøgspersoner udviste mindre fornøjelse ved at få et stykke chokolade en de fattigere.

450.000 kr. om året er det optimale

Hjemmesiden lovemoney.com lavede for et par uger siden en undersøgelse som viste at man er mest lykkelig hvis man tjener 50.000 £ om året, hvilket svarer til ca. 450.000 kr.

Deltagerne fik spørgsmål om hvor lykkelige de var. Blandt dem der tjente 50.000 £, svarede 1 ud af 5 at de var så lykkelige som de kunne blive. Tjente man mere eller mindre end dette, var der markant færre der var 100 % lykkelige.

Find den rette balancegang

Begge undersøgelser er fra udlandet, men det er ikke vanskeligt at forestille sig at de også gælder under danske forhold. Spørgsmålet er hvorfor vi ikke altid bliver lykkeligere af at få flere penge.

En af pointerne er nok at det kræver arbejde at blive rig. Det er rart med flere penge, men det er også rart at holde fri. Arbejder man meget, tjener man flere penge, men man har mindre tid til at nyde det. Arbejder man for lidt, kan man ikke købe det man ønsker, og man sætter derfor mindre pris på friheden.

Frihed eller rigdom?

Jeg fik for nylig en mail fra en af sidens læsere. Han spurgte om hvad han skulle stille op med de ca. 100.000 kr. han kunne spare op om året. Jeg svarede at hvis han sparede op til noget, skulle han investere pengene så fornuftigt som muligt. Men hvis han ikke sparede op til noget, skulle han i stedet arbejde mindre.

Det sidste var åbenbart ikke faldet ham ind. Vi er så opsatte på at arbejdet mere og tjene mere, så vi glemmer at frihed også er et gode. Frihed er et produkt vi kan købe – prisen er de penge vi ville have tjent, hvis vi i stedet havde arbejdet.

Mange mennesker kunne sikkert blive lykkeligere hvis de købte sig noget mere frihed i stedet for traditionelle forbrugsgoder.