Vestas aktie

Der er næppe nogle danskere, der ikke har hørt om Vestas. Dette fantastiske erhvervseventyr indenfor grøn energi. Når man bevæger sig rundt i det danske landskab, kan man glæde sig over vindmøllerne og deres bidrag til en mere klimavenlig fremtid, men man kan også vælge at sætte nogle af sine sparepenge i Vestasaktier. Læs med her og bliv klogere på selskabet og investering heri.

Hvad er Vestas?

Vestas, hvis fulde navn er Vestas Wind Systems A/S, er en dansk virksomhed, som producerer vindmøller til fremstilling af energi. Vestas er en af de absolut førende i verden på sit område og den vindmøllefabrikant med flest vindmøller. Vestas har mange tusind vindmøller opstillet i hele 88 lande over hele kloden både på hav og på land. Udover udvikling og fremstilling af møllerne tilbyder Vestas også service samt analyser af effektivitet m.m. Du kan læse endnu mere om Vestas på denne side.

Invester i grøn energi

Vestas kan være en god investeringsmulighed af flere årsager. Dels fordi der her er tale om en overordentlig solid, dansk virksomhed, som ligger trygt i det danske C25-index og som skaber arbejdspladser og skatteindtægter til Danmark. Herudover er der den indlysende gevinst, at virksomheden beskæftiger sig med grøn energi, som verden har så meget brug for og som uden tvivl er vejen frem og vil være et tema de næste mange år. Som privatinvestor er man som medejer af Vestas med til at fremme en mere bæredygtig verden også for de kommende generationer.

Banebrydende løsninger med en grøn dagsorden

Vestas er kendt for deres innovative og banebrydende teknologier i deres løsninger til vindmølleindustrien. Virksomheden har gennem længere tid testet og anvendt droner til at inspicere vindmøllerne og dermed kunne foretage hurtigere service på dem. De af dronerne indhentede data kan bruges til optimering, kontrol og i sidste ende forbedringer af møllerne.

Skal man købe Vestas aktie?

Der ingen tvivl om, at Vestas er på rette vej i forhold til en grøn dagsorden, og netop deres store markedsandele, stærke fremtidsvisioner og helt unikke produkt gør dette til en investeringscase, man som investor med fordel kan overveje til sin portefølje.

Som det gælder med alle selskaber, vil der være flere forskellige meninger om Vestas aktien, og inden man trykker på købsknappen, kan man derfor med fordel søge så meget information som muligt og dertil have sin egen sunde fornuft med. Et kendt investorråd er, at man ikke skal investere i noget, man ikke forstår, og der er der uden tvivl en sandhed i. Dog behøver man ikke at være ingeniør eller forsker for at vurdere om en aktie af Vestas kaliber og kvalitet er en god idé at investere i.

Vælger man at købe Vestas aktier, bør man sigte mod at beholde dem i mange år, og aktien er altså ikke egnet til opnåelse af en hurtig gevinst. Her er der tale om det lange seje træk, men til gengæld er sikkerheden større og hen over en årrække vil man med en relativt stor sandsynlighed opnå et fornuftigt afkast.

Hvornår skal man købe Vestas?

Det er ikke ligegyldigt, hvilket tidspunkt man køber en aktie på. Her bør man undersøge kursudviklingen og søge at danne sig et indtryk af, hvor aktien er på vej hen. Herudover kan man have et øje på analytikernes kursmål for aktien og også tage dette med i sine overvejelser. Dette gælder både for Vestas, Novo Nordisk og Jyske Bank, som du kan læse mere om her, ja i virkeligheden alle aktier.

Vestasaktien ramte all-time-high – altså den højeste kurs nogensinde – i januar 2021 med svimlende 321 kr. per aktie. En brat stigning, som den vi så i mange aktier siden bunden i 2020 hvor Coronapandemien startede, medfører ofte et kraftigt fald, og det sås også i Vestas som har befundet sig i en faldende trend siden den altså ramte loftet i 2021. I skrivende stund koster en Vestasaktie 137 kr., og aktien er dermed mere end halveret, eller blevet savet midt over, som det populært kaldes med aktielingo.

Alligevel kan Vestas være en fornuftig investering, og netop de nuværende kursniveauer kan være et godt tidspunkt at komme ind i aktien på, hvis man går i tanker om at komme med på dette fantastiske erhvervseventyr. Selvom aktien altså er faldet endog meget, er der stadig bred enighed både blandt investorer og analytikere om, at aktien har et stort potentiale.

Du har altså muligheden for lige nu at købe aktien på tilbud, hvis du tror på virksomheden og deres arbejde med at fremme den grønne omstilling. Der er dog ingen garanti for, at aktien ikke kan falde yderligere, og den risiko er der altid, når man køber aktier. På samme måde kan man heller ikke med sikkerhed vide, om en aktie vil stige mere, efter man har solgt.

I urolige tider som dem vi gennemgår her i 2022 og sandsynligvis flere år frem bør man fare med lempe og ikke kaste hele sin formue ind i en aktie på én gang. Når stormen raser allermest, kan det være en god idé blot at forholde sig i ro og afvente situationen for derefter at slå til, når vinden har lagt sig. Alternativt kan man købe sig ind i små portioner og på den måde reducere sin risiko.

Hvor kan man købe Vestas aktier?

Vestasaktien handles på den danske børs Nasdaq Copenhagen og har fondskoden, også kaldet tickerkoden, VWS. Hvis du vil købe, kan du søge aktien frem med koden eller søge på Vestas Wind Systems. Hvis du vil følge aktien på en af de mange aktieovervågningsplatforme, der findes, er det også tickerkoden, du skal bruge for at finde frem til denne Vestas aktien.

Når man køber aktier, handler man gennem en børsmægler som står for transaktionen. Her er der mange at vælge mellem, og som hovedregel bør du vælge en dansk børsmægler, også kaldet handelsplatform.

Hvis du er kunde i en af de store danske banker, kan du have et aktiedepot der. Alternativt kan du vælge at oprette et depot hos en anden handelsplatform. Her er Nordnet og Saxo blandt de førende blandt danske investorer, og langt hen ad vejen er det de samme aktier, du kan købe hos dem. Vestas aktien er så stor og populær, så den kan du købe på alle danske platforme.

Hvilken platform du skal vælge, afhænger af flere forskellige ting, blandt andet af, hvilke lande, du påtænker at købe aktier i. Planlægger du for eksempel at købe australske mineaktier kan du ikke bruge Nordnet, da de ikke tilbyder, handler på den australske børs. Her kan du i stedet benytte Saxo. Hvis du omvendt ønsker at købe canadiske selskaber, kan du med fordel benytte Nordnet, da kurtagen på netop canadiske aktier generelt er høj men særdeles høj på Saxo.