Vikarjob er vejen til din drømmestilling

Hvis du er på udkig efter det ultimative job for lige netop dig, kan du benytte dig af muligheden for at finde frem til det ved at blive ansat hos et vikar- og rekrutteringsbureau. Læs her om hvordan stillingen som vikar kan få dig nærmere det rette job til dig.

Hvad laver en vikar?

En vikar fungerer som substitut for de fastansatte medarbejdere i en given virksomhed. Bliver en af de faste ansatte syge, skal på barsel eller skal vedkommendes timer dækkes ind grundet anden årsag, er det vikaren, som træder til. En vikar kan også supplere firmaets faste mandskab for eksempel i perioder med øget travlhed. 

Vikarens job er altså at træde til, når en virksomhed mangler arbejdskraft. Fordi situationen, hvor man mangler hænder, kan forekomme i langt de fleste firmaer, kan du som vikar komme ud til alle brancher i en lang række af stillinger med opgaver inden for mange områder.

Der kan være tale om både kortere og længerevarende vikariater, hvor man især inden for sidstnævnte vil opleve et krav til kvalifikationer, da der her ofte vil være tale om ellers faglærte stillinger. Har du eksempelvis kompetencer inden for marketing, vil du have bedre mulighed for at varetage et vikariat i en marketingafdeling. 

Man ser ofte brugen af vikarer inden for industri, produktion og lager fordi, der inden for området ofte vil være svingninger i hvor meget arbejdskraft, man har brug for. Det skyldes svingninger i konjunkturerne, som især afgøre hvor travlt virksomhederne har. Samme forhold gælder sig for branchen bygge og anlæg, hvor det er en fordel, at firmaerne ikke binder sig på samme måde til faste lønomkostninger. Som tidligere nævnt kan man dog arbejde som vikar inden for alle brancher. 

Hvordan hjælper vikarjob dig til den rette stilling?

I dag rummer jobmarkedet et utal af stillingsbetegnelser, og der kommer konstant flere. Når du arbejder som vikar, har du muligheden for at afprøve mange forskellige typer af jobs inden for mange forskellige brancher. Det gør, at du kan blive mere sikker i dit valg af karrierevej, hvis du lige nu står og er i tvivl.

Inden for branchen opererer mange af vikar- og rekrutteringsbureauerne med en løsning til deres kunder som hedder Try and Hire. Det er et forløb, hvor firmaerne som vælger muligheden, får en kvalificeret vikar ud til at arbejde for dem som ved almindeligvis. Forskellen ligger dog i, at du som vikar efter prøveperioden kan overgå fuldstændig til virksomheden i en fastansættelse. Bliver den potentielle arbejdsgiver og du enige om, at i er et godt match, vil du ikke længere være vikar, men (forhåbentligt) ansat i det rette job til dig.

Der er selvfølgelig også muligheden for, at du kommer ud i et alment vikarforløb uden yderliggående aftale, hvor firmaet du arbejder for, ser dig som et værdifuldt aktiv, og derfor tilbyder dig en stilling. I disse tilfælde overgår du til virksomheden på samme vis som ved et Try and Hire forløb.

Et vikar- og rekrutteringsbureau som benytter sig af Try and Hire princippet er Kandidaterne. Hos dem skal du under et sådant forløb arbejde 370 timer som ufaglært, før du kan overgå til kunden, og 518 timer hvis du arbejder som faglært. 

Fordelene ved at arbejde som vikar

I jobbet som vikar er der stor fleksibilitet, fordi du selv vælger hvilke tilbud, du vil sige ja til. Det betyder, at du har frihed til at takke nej til vikariater, som ikke passer ind i dit program, eller som du ikke har lyst til at udfører. Du kan på forhånd fortælle det bureau, som du er tilknyttet til, hvilke områder du ønsker at arbejde inden for og på den måde kun blive tilbudt muligheder inden for disse fag.

Arbejder du som vikar, er der forholdsvis kort eller ingen opsigelsesperiode. Det gør, at du ikke er bundet til et vikariat eller til bureauet generelt, hvis dine ønsker ændrer sig, eller hvis du blot ønsker at afprøve andre muligheder.

Et vikarjob kan desuden udvikle dine personlige og faglige kompetencer. Er du fuldstændig uden job, ser det mere attraktivt ud for en fremtidig arbejdsgiver, at du har været i beskæftigelse, imens du har søgt andre veje frem for at have ventet med hænderne i skødet derhjemme.