Drop kollegieværelset og køb en lejlighed

Det er de seneste år blevet meget billigere at købe lejlighed. Omvendt er det ikke blevet billigere at bo på kollegieværelse.

Et kollegieværelse på under 20 m2 i København kan sagtens koste 2500-3000 kr. om måneden. Til sammenligning koster det for tiden under 3500 kr. at tage et flekslån på 1.000.000 kr.

Man kan få meget lejlighed for 1 mio., selv i Kbh, og man kan også finde lejligheder for 6-700.000, så spørg dig selv: Vil du bo på 15 m2, dele køkken med 10 andre og ikke have noget privatliv, eller vil du have din egen lejlighed der er dobbelt så stor?

Og hvad hvis jeg så fortæller at de fleste penge du betaler til din egen lejlighed bliver sparet op i form af friværdi, mens de penge du betaler til et kollegieværelse bare er penge ud af vinduet?

Det burde ikke være et vanskeligt regnestykke. Alligevel er kollegieværelser af en eller anden grund enormt populære. Overvej om du ikke hellere vil give dig selv en god økonomisk start på voksenlivet og begynde at eje i stedet for at leje.

Åh ja, man selvfølgelig være opmærksom på at det koster penge at sælge sin lejlighed igen. Så hvis man ikke har tænkt sig at blive boende et stykke tid, er det måske ikke så smart alligevel, medmindre man selvfølgelig vil leje lejligheden ud når man ikke bor der, og muligvis tjener lidt ekstra på det.

26 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Står selv skrevet op til nogle kollegieværelser, og for mig virker det ret skræmmende at gå ud og låne 1 mio. kroner allerede nu, men det handler måske bare om at turde?

 2. Det er naturligvis en god ide at tale med nogle erfarne boligejere, og banken, om det. Men ja, det handler for mig at se først og fremmest om at turde. Man skal ikke låne en million hvis man ikke er tryg ved det. Min pointe er at det er værd at overveje det.

  • Søren on 9. november 2010 at 23:11
  • Svar

  Du for ikke meget for 1 million kr. hvis du skal have ejer bolig.
  Måske et skur på 30-40 kvadratmeter og det glæder ikke kun København.

  Men ville nok stadig henvise til andel eller ejer, fremfor kollegie værelser. Da de fleste mennesker over en del år, for mulighed for at sælge ejendommen med en fortjeneste igen, selvom de skal betale en del udgifter til salget.

 3. Et er at låne 1 mill. hos realkreditinstituttet. Et andet er at låne pengene via et rentetilpasningslån.

  Som udgangspunkt er jeg meget enig i, at det altid kan betale sig at leje frem for at leje. Men der er altså en betydelig finansiel risiko ved at optage et F1 lån. Renten er historisk lav, og den vil stige på et tidspunkt. Så man skal have plads i økonomien til rentestigninger og det er nok ikke alle studerende der har det.

  Herudover er der jo også flere faste udgifter forbundet ved at eje frem for at leje, så regnestykket er lidt mere kompliceret end du beskriver det.

  • Ole on 23. november 2010 at 13:53
  • Svar

  Det er skam muligt at finde en ok lejlighed til en million, men man skal da godt nok have en flink bank hvis man skal kunne sidde for 2500 – 3000 kr. om måneden og når man er fattig studerende kan det betyde meget om man sidder for 3000 eller 6000 kr.

 4. Jeg tror både det sociale og muligheden for at flytte hurtigt uden omkostninger spiller meget ind, når et ungt menneske beslutter sig for at bo på kollegie. Men det gør jo selvfølgelig ikke overvejelserne omkring køb overflødige.

 5. Jeg har selv fornylig købt lejlighed, og man skal lige huske at tage med i ens overvejelser, at det koster ca. 50000-100000kr i gebyrer både at købe og sælge sin lejlighed.

  • Tom on 5. december 2010 at 01:46
  • Svar

  Der er lige den hage at ejerboliger kun kan finansieres med 80 % gennem et realkreditlån, resten skal finansieres gennem et banklån, hvor renten er væsentligt højere.

  Næste udfordring. Hvor mange banker vil låne 1.000.000 kr. til en studerende på SU. Hvis de vil, skal der være nogle kautionister ellers skal der ihvertfald ikke være så lang tid til, at den pågældende er færdig med studiet og skal starte i arbejde.

  Der er derfor lidt udfordringer ved det, hvor den størte, er at få bankens accept.

 6. Det er de færreste banker der vil løbe den risiko og låne til en studerende. Har man en kæreste med fast job, er muligheden ihvertfald noget større.

  Så er der også lige den faktor, at mange faktisk dropper ud af uddannelsen fordi de har valgt forkert. Så er det ikke fedt at stå med en ejer bolig.
  Måske vil man så heller tilbage til sin gamle by og bo, eller måske skal man studere et helt andet sted.
  Så hellere leje! Studerende kræver heller ikke så meget af bolig og plads.

 7. Det er noget forbandet svineri de der kologie værelser jeg kan huske fra min egen tid på sådan et, pladsen var så trang at jeg var ved at få klaustrofobi af at være der, og ikke nok med det så kostede det også, 3500 kr. om måneden. og det giver altså ikke ret meget til en selv når man er på su og får 5000 kr. om måneden.

 8. Det lyder umiddelbart meget fristende, men nu er situationen jo altså sådan, at langt de færreste banker låner en million ud til studerende uden at have en vis sikkerhed i ryggen. De færreste studerende har en stor opsparing – så medmindre mor eller far kan stille en høj kaution kan det vist ikke lade sig gøre. Desuden ville jeg gerne se den lejlighed i København, der koster kr. 700.000,- ?

 9. Jeg regner ikke med at mit indlæg her får unge mennesker til at rende ud og købe lejlighed i stor stil uden at tænke sig om først. Indlægget var tænkt som en opfordring til at overveje andre muligheder end dem de fleste vælger.

  Som mange af jer påpeger, er der nogle problemer forbundet med at købe frem for at bo til leje. Det er vigtigt at være opmærksom på at man *betaler* for bekvemmeligheden ved at bo til leje. Det er bekvemt, men på langt sigt ikke det mest økonomiske.

  Jeg købte selv en lejlighed i København sammen med min kæreste da vi lige var begyndt at studere og var på SU. Den kostede knap en million. Så det er ikke et urealistisk scenarie jeg stiller op. Det var godt nok tilbage i 2001 hvor tiderne var anderledes, men det er faktisk billigere at låne penge i dag end dengang.

  Dette køb har vist sig måske at være det valg der har gavnet min privatøkonomi allermest. Der er selvfølgelig en del tilfældigheder med i spillet, men min forventning er at man vil få økonomisk gevinst ved at købe lejlighed nu. Det ville jeg ikke have sagt for to år siden.

 10. Et lejligheds køb i 2001 var helt sikkert en god idé, men tiderne var lidt anderledes den gang, nu sidder bankerne noget anderledes tungt på deres penge, og mange oplever selv om de ikke en gang er suderende men har fast arbejde så vil banken ikke låne dem penge

  Om priserne på lejligheder falder mere, er der meget delte meninger om men det er jo svært at spå, især om fremtiden, som man siger så det får vi at se med tiden.

 11. Må sgu indrømme at jeg har haft dette indlæg i tankerne de sidste par dage. Jeg står nemlig snart og skal flytte hjemmefra, og tanken om kollegieværelser og elendige lejligheder huer mig ikke just..

  Tak for at sætte min hjerne i sving, Ruben 🙂

 12. Det kan godt ske det giver mening på papiret, men når alt kommer det til alt er der nogle udfordringer ved at låne som studerende 🙂 plus risici ved værdi tab o.l

  mvh
  rasmus

  • Lars on 18. januar 2011 at 01:19
  • Svar

  God idé.
  Jeg har selv fået accepteret et lån af banken på 800k, til køb af en lejlighed.

  Før krisen kostede samme lejlighed 1,3 millioner, i dag kan jeg få den for omkring 750k, så det vil jeg da prøve.
  Har studeret 2 år på universitetet, og i begge disse har jeg boet i ungdomsbolig på 20 m2. Dette betaler jeg 2500 for, plus varme og el.
  Hvis jeg får lejligheden så vil jeg, i følge mine udregninger, sidde for 2900, dette er dog inklusiv varme og el.
  Jeg stiger altså 400kr., får 19m2 mere + en altan, også er det jo, som du siger, en investering.

  Lars

 13. Ja hvis man så som lejer/køber af et værelse rent faktisk kan få lån i banken, så er det da absolut noget som man bør overveje. Der er nu andre ting man bør overveje i forbindelse med dette. En kollegiebolig er ofte noget man bor i, relativt kort tid og omkostningerne ved at købe og sælge en bolig er meget store og derfor vil det hvis man kun bor kort tid i boligen, være en klart dyrere løsning.

 14. En lejlighed kan let blive dyrere end antaget, hvis du vælger at sælge, inden hele lånet er betalt tilbage. Jeg synes det er dumt at binde sig til et sted, i en meget tidlig alder.

  • Christian on 6. marts 2011 at 23:44
  • Svar

  Der er så flere aspekter til en ejerbolig end det realkreditlån… Så det er meget dårligt sat op ..

  Jeg er 21, studerende, og købte selv lejlighed i vallensbæk, 49m2, til 680.000 kr… Jeg har flexlån + ejerpantebrev (de resterende 20%, endnu en glemt faktor fra din artikel af) , og jeg lægger ca 4000 kr om måneden i lejligheden excl. internet

 15. Problemet med at købe en lejlighed er bare at man som meget ung binder sig geografisk, der selvfølgelig nogle det er okay for, men mange kan ikke være sikre på hvor de kan få arbejde når de er færdige med studiet – og har så bundet sig.

 16. Ejer – eller andelslejlighed er klart en investering – man skal bare være sikker på, at man kan klare det på sigt.
  En god hovedregel er at undersøge markedet uanset hvad du kaster dig ud i – uanset om det er at købe lejlighed, bil eller tage til tandlægen .
  Sørg for at gennemtjekke ALT – man kan hurtigt havne i en blindgyde!

 17. Det er virkelig en interessant tanke. Jeg tror bare, det er de færreste, der kan overskue konsekvenserne af at låne SÅ mange penge til at købe en lejlighed. Selvom det da helt sikkert ville give god mening økonomisk.

 18. Du har helt ret, men jeg synes nu, at det er en lidt farlig ide, at låne så mange penge i så ung en alder. Man skal passe lidt på med at sidde i for meget gæld, da men ikke kan forudsige ens arbejdssituation etc. så tidligt i livet.

 19. Hvad så med alle de lån, som de unge tager allerede inden de er færdiguddannet? Der er rigtig mange fordele ved at tage et lån til boligkøb, men man har et stort problem, hvis man ikke er i stand til at betale lånet tilbage.

 20. Kollegieværelser er ikke så billige som de burde, det er vi enige om.
  Men ligefrem at låne så mange penge til en lejlighed i denne tid? Måske hvis man finder en sælger villig til at nedsætte prisen nok

 21. Som am siger ” Det er dyrt at være fattig” Det er næsten umuligt at finde noget billigt og bo med mindre at man kender en som kender en………

Skriv et svar

Your email address will not be published.