Unge er for dumme til at have penge

Flere medier har de sidste par dage skrevet om at unge ved for lidt om penge og økonomi. Baggrunden var en undersøgelse af 2700 unge mennesker mellem 18-27 år som bl.a. viste at over halvdelen ikke forstår hvad renter er.

Flere og flere unge overtrækker deres dankort, optager dyre lån og havner i gældsfælder, bliver registreret i RKI osv.

Det er naturligvis dumt og kortsigtet. Et højt forbrug i ungdommen går kraftigt ud over ens økonomi mange år ud i fremtiden. Eller sagt på en anden måde: Hvis man bare holder en lille smule igen med forbruget her og nu, kan man have et væsentligt større forbrug i fremtiden.

Fx: Et fjernsyn til 5.000 kr. kan hurtigt ende med at koste 10.000 kr. hvis man køber det med lånte penge eller på afbetaling. Hvis man havde ventet med at købe til man havde råd, ville man i samme periode have 5.000 kr. mere til snold.

Gældsfælden er at man låner penge til noget man ikke har råd til. Der kommer renter på lånet, så reelt betaler man endnu mere for den ting som man i forvejen ikke havde råd til. Afbetalingerne presser ens økonomi. Man får svært ved at betale sine regninger, og der begynder at komme rykkere, som giver endnu flere udgifter. Man er nødt til at optage nye lån for at betale de gamle, og således bliver det oprindelige lån endnu dyrere, osv.

Et par hurtige tips til at undgå gældsfælden:

 • Undgå så vidt muligt alle former for lån.
 • Spar op til at købe noget i stedet for at låne til det.
 • Hvis du ikke kan spare op, så har du heller ikke råd til at afbetale på det lån du optager.
 • Læg et budget og få overblik over hvad du bruger penge på.
 • Hvis du endelig skal, så lån penge i banken.
 • Sammenlign prisen på forskellige lån ved at kigge på deres ÅOP (årlige omkostninger i procent)
 • Det er billigere at låne penge i banken end at købe på afbetaling.
 • Betal dine regninger til tiden, ellers ender du med at betale mere for tingene end alle andre.

Husk: Det er væsentligt nemmere at undgå gældsfælden end at komme ud af den når man først er fanget i den.

5 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Unge er generelt dumme det er totalt nemt at manipuler med dem ligesom hundehvalpe:-)Tror ikke at det har noget med penge at gøre:-)naivitet spiller et større role tror jeg nok..

 2. Manonera: det er måske også lige voldsomt meget generaliserende?

  Der findes jo også mange unge derude som er rigtig fornuftige og har fået en god opdragelse hvor de har lært at forholde sig til penge – det spiller en stor rolle tror jeg.

  Personligt ved jeg da i hvert fald at jeg nærmest har allergi over for at låne og skylde penge og hvis jeg endelig skal så kan det ikke gå hurtigt nok med at få afdraget dem – det er netop pga. min opdragelse at jeg har lært at pengene ikke bare falder ud af himlen men at man skal disponere dem fornuftigt.

 3. Ja, strengt taget så er det kun unge der er blevet spurgt, så vi ved ikke om de ældre generationer er et hak bedre. Det er ikke sikkert. Og hvis de er, så ved vi heller ikke om de ældre generationer var lige så dumme da de selv var unge. Det kan jo være de unge bliver klogere med tiden.

 4. Der burde være mere fokus på emner som forsikring, fradrag, selvangivelse, ÅOP og lignende emner allerede i folkeskolen. Det er pensum, men som man kan se i diverse medier er mange unge ikke bevidste om konsekvenserne på ikke at kunne gennemskue ovenstående.

  • Vic on 22. maj 2010 at 17:01
  • Svar

  I stedet for at lære, hvem Dronning Margrethes oldefar var i skolen, så skulle vi hellere lære, hvad penge er, hvordan de forvaltes og hvordan de investeres.

  Den sidste generation er næsten håbløs faldet for forbrugshelvedet, og endda på klods = fremtidige slaver. 😉

Skriv et svar

Your email address will not be published.